Филмът, с участието на България, "Кучета" на екран от 19 май

ОFFNews 17 май 2017 в 16:10 4478 0

Филмът "Кучета" на режисьора Богдан Мирика, копродукция между България, Фpанция, Рyмъния и Катар тръгва на голям екран от 19 май.

„Кучета” е дебютният пълнометражен филм на Богдан Мирика. Това е личен проект, вдъхновен от истински събития, случили се в детството на режисьора. През 2014 е представен като проект в уъркшопа на Ciné Fondation в Кан и през 2016 година дебютира в конкурсната програма „Особен поглед” на 69-ото издание на фестивала в Кан, от който е получава Наградата на ФИПРЕССИ.

Освен награда от Кан, "Кучета" е отличен и на множество други престижни кинофоруми. 

За филма

Роман е млад мъж от Букурещ. Той заминава за селата близо до границата с Украйна с намерението да продаде голямата, но напълно запустяла земя, която е наследил от дядо си. Старият Хогас, който е местен полицай, го предупреждава, че дядо му е оглавявал местните бандити и неговите момчета, днес водени от жестокия и харизматичен Самир, няма да се откажат от земята и нелегалния си бизнес – не и без битка. Роман не се стряска и тримата мъже се сблъскват в своеобразен триъгълник на жестокост.

„Този филм е за човешката природа. Сигурно е, че много филми са посветени на тази тема. Но има нещо по-специално в героите на „Кучета” – те съвсем ясно осъзнават, че тяхната природа е дълбоко покварена, но при все това не могат да направят нищо... Случва се в живота да си наясно, че си избрал погрешния път, но въпреки всичко продължаваш да вървиш по него. Именно това се случва на моите герои. Може би защото това противоречие е наследено от тях и те нямат контрол – въпреки че го осъзнават, не правят нищо по въпроса. Те избират да останат верни на онази дълбока същност, която ги определя. „Кучета” е за трима мъже, които въпреки всичко, случило им се в живота, си приличат по между си. И не просто се бият по между си – всъщност най-вече те се борят със себе си”, казва режисьорът.

За Богдан Мирика

До 2007 г Богдан Мирика има един публикуван роман и се занимава основно с реклама. Но интересът му към киното
надделява и той записва сценаристика в Университета в Уестминстър, Лондон. Започва да пише сценарии за други
режисьори, но това не го удовлетворява и през 2011 г. става сценарист и режисьор на първия си късометражен филм „Бора Бора”. Филмът печели наградата за най-добър късометражен филм в Анже, Франция, най-добър румънски късометражен филм на фестивала в Трансилвания и е селектиран за множество други фестивали, включително в Локарно, Варшава, Солун и др.

Наскоро е привлечен от HBO Europe като сценарист и сърежисьор на „Umbre” – сериал, разказващ за престъпността в Румъния.

Вижте трейлъра на "Кучета" в следващото видео:

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ла фурия излъга и надигра Англия на Саутгейт