Филмът ''Навални'' спечели наградата на публиката София ДокуМентал

OFFNews Последна промяна на 30 септември 2022 в 09:33 674 0

София ДокуМентал

Снимка София ДокуМентал

София ДокуМентал

На 28 септември беше закрито третото издание на международния филмов фестивал София ДокуМентал с фокус върху човешките права.

Фестивалът се организира от Балкански документален център и фондация “Конрад Аденауер” в партньорство с Чешки център София и Посолството на Чешката република в София. В рамките на третото издание бяха показани над 25 филма, проведоха се множество срещи с режисьори и продуценти, както и имаше професионална част за автори на документално кино. Тази година фестивалът регистрира рекорден брой зрители, присъстваха множество международни гости, проведоха се две български премиери, имаше фокус Украйна и фокус Чехия, както и за първи път се проведе Балкански документален пазар, който включваше пичинг форум БДЦ.

В рамките на фестивала се провеждаше и гласуване на публиката. След всяка прожекция зрителите имаха възможността да оценят филма в скала от 1 до 5 и по този начин се определи и наградата на публиката. „Събраха се рекорден брой гласове, което забави броенето, но имаме единодушен победител“, сподели Мартичка Божилова, директор на фестивала.

Наградата на публиката беше връчена на филма Навални (2022, САЩ), с режисьор Даниел Роър. Наградата бе приета от Джефри Уайншенкър, съветник по обществените въпроси на Посолството на САЩ в България. Прожекцията на филма се осъществи в партньорство с Бюрото на Европейския парламент в България. След края на прожекцията имаше и дискусия с българския разследващ журналист Христо Грозев, който е един от главните герои във филма. Той е водещ следовател на Белингкат с фокус върху Русия и носител на наградата на Европейската преса за разследваща журналистика за 2019 г.

София ДокуМентал е първият международен фестивал в България за художествено документално кино с фокус върху човешките права. Организирано от Балкански документален център и фондация “Конрад Аденауер”, в партньорство с Чешки център София и Посолството на Чешката република в София, събитието е своеобразна платформа за дебата за човешките права, която работи със селекция и показване пред широк кръг от българска и международна публика на качествени документални филми. Чрез прожекции и разговори фестивалът ще се фокусира върху най-наболелите проблеми на човешките права, като направи тематиката достъпна за по-голяма публика. Така форумът ще допринесе за повишаване степента на социална ангажираност и за разширяването на гражданското общество в България, както и за възможността българската публика да има достъп до най-успешното документално кино.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови