Една от звездите на немското кино, Цветан Марангозов, идва в София

OFFNews 17 февруари 2016 в 16:03 5489 1

Цветан Марангозов като режисьор в Мюнхен, 1968 г.

Цветан Марангозов – една от централните фигури на немското кино от 60-те и 70-те години на ХХ век, ще представи програма от свои късометражни филми на 20-ия София Филм Фест.

Известният в България поет, писател и драматург е сред големите имена в историята на немското кино. Той е роден на 3 октомври 1933 година в София, в семейството на архитекта и поета Николай Марангозов, а майка му е германка.

През 1951 година е осъден за опит за бягство през граница. През 1960 година заминава в Германия на гости на майка си, но вместо в Хамбург, спира в Мюнхен и остава там. В периода 1960-1991 пише пиеси за радио и телевизия, автор е на сценарии, режисьор е на игрални филми, става част от мюнхенския електронен авангард.

В Германия Цветан Марангозов става популярен като Маран Гозов. Той е сред ранните централни фигури на новото немско кино и принадлежи към така наречената „Мюнхенска група” около Клаус Лемке, Май Спилс, Вернер Енке, Рогер Фриц, Рудолф Томе и др., които с авторските си филми като млади режисьори оставят забележителна следа в немската киноистория, подобна по значение на Nouvelle Vague във Франция.

Богатото творчество на Марангозов от над 30 късометражни филма е уникален поглед към западногерманските нрави от онези години. В специалната програма, посветена на забележителния режисьор, София Филм Фест и Гьоте Институт ще представят 10 от тях – „К.И.Н.О”, „ПФАЙФЕР”, „СТРАРЕЦЪТ”, „МЕЖДИННО КАЦАНЕ”, „САБИНЕ 18”, „ТАНА”, „ДЪЛГИЯТ МАРШ”, „КРАСИВО СБОГУВАНЕ”, „КРАЧКИ”, „ДА ИГРАЕШ В ГЕРМАНИЯ”.

Но спектърът на творчество на Цветан Марангозов е изключително широк: той развива видеоинсталации и концепции за Ханс-Юрген Сиберберг и Йозеф Бойс. По-късно, през 80-те години, снима епизоди от любимия в Германия телевизионен криминален сериал „ЕДИН СЛУЧАЙ ЗА ДВАМА”, пише сценарии за друг любим крими-сериал „ЕВРОЧЕНГЕТА”, композира филмова музика.

През 1991 година той се завръща в България. В периода 1991-1996 публикува седем книги с поезия, като през 1997 година пиесата му „Гъбата” е поставена в Народния театър „Иван Вазов”. С филма си „ВИДЕОКОНЦЕПТ IV” впечатляващият режисьор представя България на 25-то биенале за съвременно изкуство в Сао Пауло през 2002 година.

Важен принос в популяризирането на филмовото „наследство” на Цветан Марангозов в световен мащаб има немският сценарист, филмов продуцент и актьор Бернхард Марш, който също ще бъде сред гостите на 20-ия София Филм Фест.

Бернхард Марш е двигателят на „Кьолнската група” – свободно сдружение на филмови дейци от Кьолн. През 2014 година е поканен от два университета в САЩ да представи в пълен обем късометражните си филми. През 1990 година става един от основателите на Филм-клуб 813 в Кьолн – клуб, който и до днес с малко средства, но с много ангажимент, обогатява кино-културата.

Днес Бернхард Марш е председател на известния в цяла Германия Филм-клуб 813. Именно там през 2008 година за първи път Марш представя цялостна ретроспектива на филмите на Цветан Марангозов. От тогава Марш се грижи за филмовото наследство на Марангозов и чрез многобройни прояви го прави достъпно за публика и общественост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови