Два нови български филма на 24-тия София Филм Фест

'Пепел върху слънцето' със Силвия Петкова и Юлиян Вергов и 'Дани. Легенда. Бог.' с Димо Алексиев

OFFNews 27 януари 2020 в 11:19 2680 0

Силвия Петкова и Юлиян Вергов са в главните роли в режисьорския дебют на Бо Калинов „Пепел върху слънцето“. Филмът е създаден по книгата на д-р Златимир Коларов „Illusio Magna”, базирана на истински случай от преди 50 години. Сценаристи са Златимир Коларов, Александър Калинов, Богомил Калинов, Калин Калинов.

Историята проследява д-р Стефанов (Юлиян Вергов), обвинен в лекарска грешка, която води до смъртта на пациент и… до огромен медиен скандал. В същото време здравето на лекаря се влошава и той трябва да бъде хоспитализиран. В хода на журналистическото си разследване, героинята на Силвия Петкова се опитва да сглоби парчетата от живота и професионалната практика на д-р Стефанов. Тя търси истината между двете гледни точки – тази на лекаря и на дъщерята на пациента.

„За мен е голямо предизвикателство да вляза в ролята на разследваща репортерка“, - каза пред медиите в началото на снимките на филма Силвия Петкова. „Много се спекулира с тази професия и за съжаление невинаги можеш да се довериш на всеки, който я практикува. Затова за мен е важно да изградя образа далеч от представата за жълтите журналисти.“
„Историята е разказана просто и достъпно – на ниво текст е изключително въздействаща”, е коментарът на Юлиан Вергов. В звездния актьорски състав на филма влизат още Анастасия Лютова, Ники Илиев, Ирини Жамбонас, Ники Станоев, Павел Поппандов и др.

Бо Калинов има бакалавърска степен по филмова и телевизионна режисура в НБУ и в момента приключва магистърска програма в Университета в Бирмингам, Англия. Той е режисьор на няколко късометражни филма, представени на фестивали като „Златна роза“ 2012, „В двореца“ Балчик 2012 и „Ранно пиле“ 2012. През 2011 година е отличен като „Студент на годината“ в категория „Изкуства“.

* * *
„Дани. Легенда. Бог“ („Danny. Legend. God.“) e пълнометражният дебют на независимия продуцент, режисьор и сценарист Явор Петков. Главната роля в него изпълнява Димо Алексиев („Откраднат живот“), който влиза в образа на Дани - бизнесмен и общински съветник, съгласил се да участва в епизод от английска документална поредица за пране на пари. Още в първия снимачен ден той обявява журналистическия екип, че реално ще снимат пълнометражен филм, в който той ще бъде главен герой, сценарист, режисьор и продуцент.

Димо Алексиев изгражда образа на безцеремонен, безкомпромисен и недосегаем представител на икономическия и политическия елит. Под крилото на неговия герой расте и усвоява маниерите му кръщелника, който един ден ще надмине учителя си. Ежедневният хаос и небрежната агресия на Дани принуждават репортерката да напусне проекта, но операторът убеждава звукаря да останат и да довършат работата. Неочаквани и срамни провали на два фронта мотивират Дани да даде всичко от себе си, за да докаже на света защо е „Дани. Легенда. Бог.“

Филмът черпи вдъхновение от култовата белгийска черна комедия „Man Bites Dog“ (C'est arrivé près de chez vous). Сценарист, режисьор и продуцент на своя дебютен филм, Явор Петков е роден в Казанлък през 1987 година в семейство на художници. Завършва в Бремен, Германия, и от 2010 година живее в Лондон, където основава продуцентската компания „Шипка”. „Дани. Легенда. Бог“ е неговият пълнометражен дебют, като преди това той снима два късометражни филма „Amber“ (2014) и „Green Man“ (2014).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови