Десетото издание на фестивала Радар започва във Варна

OFFNews 03 август 2023 в 14:18 1359 0

Фестивал Радар

Снимка Фестивал Радар

Фестивал Радар

Десетото издание на фестивала Радар започва във Варна с участието на музиканти и визуални артисти от седем държави, съобщават организаторите. В програмата до 6 август са предвидени изложби, концерти, дискусии и лекции в Градската художествена галерия, Археологическия музей, Социалната чайна и „Кубо“.

Варненската публика ще чуе изпълненията на струнен квартет „North Sea“ утре в 20:00 ч. в галерията. Музикантите ще направят и работилница в 11:00 ч. на следващия ден в Социалната чайна.

В Археологическия музей в събота ще се изявяват българския ню соул изпълнител EVDN и испанският джаз пианист Сезар Латоре с неговия кино-концерт към филма „Генералът“. След 23:00 ч. предстои минималистичното футуристично аудиовизуално шоу на португалския пианист и визуален артист Диого Карисо.

В неделя на същата сцена ще гостуват немският тромпетист и пианист Себастиан Студницки с проекта „Memento“ и барабанистът Ричард Спейвън заедно с хип-хоп вокалиста Тендайи. Завършващият концерт е на Катерина Заволока, която предлага експериментална музика и аудио-визуални сетове на живо.

В официалното откриващо парти тази вечер на плажа в „Кубо“ програмата на „Радар“ включва джаз фънк електронна музика. Като съпътстващо събитие в последния ден от 11:00 ч. в Социалната чайна ще има лекция на изкуствоведите Радослав Механджийски и Теодора Константинова на тема „За големите мечти в съвременното изкуство“.

Фестивалът стартира през 2014 г., припомнят организаторите и добавят, че целта е изследване на границата на музикалните жанрове и изкуствата в търсене на нова естетика. Тазгодишното издание се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд „Култура”, Фонд „Култура“ на Община Варна, Министерство на културата, посолствата на Федерална република Германия и Нидерландия в България, Гьоте институт, Програма „Достъп“ на Фондация „Арт Офис“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика