Дарете пари за ремонта на кораба "Радецки"

OFFNews 18 ноември 2015 в 17:05 5000 3

"Радецки".

Музеят „Параход „Радецки“ започна да събира пари за закупуване на дървен чамов импрегниран материал, с който ще бъдат подменени пейките и парапетите на двете палуби, стълбите и обшивката на капитанската рубка на кораба - музей “Радецки”.

"Общата сума за закупуването на необходимите за целта поне 5 кубика дървен чамов импрегниран материал (т.е. предварително обработен против влага и лакиран), който трябва да е и нарязан и подготвен за монтаж, е 8 300 лева с ДДС", поясни Людмила Дамянова - завеждащ филиала на Националния исторически музей - Музея „Параход „Радецки“.

Тя е и човекът, към когото трябва да се обърнете, за да направите дарението, на телефон: 0896-716-812.

Част от необходимата сума - 1600 лв. - вече е била събрана и дарена от козлодуйското сдружение на привържениците на ЦСКА "Червена чета Радецки". От музея са убедени, че благородният им пример ще бъде последван от привърженици и на други спортни клубове, както и от хора с най-различни професии, образование и социален статут, които милеят истински за българщината и държат на съхраняването на националната ни идентичност.

Всички родолюбиви българи, които решат да подкрепят според възможностите си извършването на неотложния ремонт, ще бъдат вписани в почетната Книга на дарителите на Национален музей „Параход Радецки”. Желаещите дори могат да закупят готов чамов материал, който да дарят на музея за ремонта. 

Корабът е единственият плаващ музей не само у нас, но и на целия Балкански полуостров, като през 2016 г. се навършват 140 години от величавия подвиг на Христо Ботев и неговата чета, а посещениетона кораба, който е на вечен пристан в гр. Козлодуй, е добър начин за отбелязването ѝ, допълват от музея.

Оттам напомнят, че билетите за едночасови екскурзии с легендарния кораб в акваторията на Козлодуйското пристанище се закупуват на място и са на съвсем достъпна цена: за деца, ученици, студенти и пенсионери те са от 4 лева, а за всички останали – по 6 лева. На борда на Музея „Параход „Радецки“ могат да се качват до 100 пасажери, като те имат възможността да разгледат и обновената музейна експозиция, в която могат да се видят редица ценни реликви като знамето на Ботевата чета, униформи на Ботеви четници, последните писма, писани от войводата Христо Ботев от борда на парахода и др.

Австрийският параход „Радецки“ е построен през 1851 г. в Будапеща. На 29 май 1876 г. четата на Христо Ботев завладява парахода и го принуждава да спре на българския бряг при с. Козлодуй, откъдето се насочва към Врачанския Балкан, за да се бие за свободата на България. През 1966 година е построено точно копие на легендарния параход със средства, събрани от 1 200 000 български деца. Той е пуснат на вода през 1966 г. в памет на 90-годишнината от гибелта на Ботев. От 1982 г. корабът е със статут на национален музей. Намира се на вечен пристан в гр. Козлодуй в специално изградено за него място. От 2004 г. Музеят „Параход „Радецки“ е филиал на Националния исторически музей. Музеят „Параход „Радецки“ е изцяло свързан с живота и делото на Христо Ботев, с трагичната му гибел, както и с неговата чета. С годините се е превърнал и в национална светиня. „Радецки“ е и единственият пътуващ параход - музей на Балканския полуостров и в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!