Дарете пари за ремонта на кораба "Радецки"

OFFNews Последна промяна на 18 ноември 2015 в 17:05 4549 3

"Радецки".

Музеят „Параход „Радецки“ започна да събира пари за закупуване на дървен чамов импрегниран материал, с който ще бъдат подменени пейките и парапетите на двете палуби, стълбите и обшивката на капитанската рубка на кораба - музей “Радецки”.

"Общата сума за закупуването на необходимите за целта поне 5 кубика дървен чамов импрегниран материал (т.е. предварително обработен против влага и лакиран), който трябва да е и нарязан и подготвен за монтаж, е 8 300 лева с ДДС", поясни Людмила Дамянова - завеждащ филиала на Националния исторически музей - Музея „Параход „Радецки“.

Тя е и човекът, към когото трябва да се обърнете, за да направите дарението, на телефон: 0896-716-812.

Част от необходимата сума - 1600 лв. - вече е била събрана и дарена от козлодуйското сдружение на привържениците на ЦСКА "Червена чета Радецки". От музея са убедени, че благородният им пример ще бъде последван от привърженици и на други спортни клубове, както и от хора с най-различни професии, образование и социален статут, които милеят истински за българщината и държат на съхраняването на националната ни идентичност.

Всички родолюбиви българи, които решат да подкрепят според възможностите си извършването на неотложния ремонт, ще бъдат вписани в почетната Книга на дарителите на Национален музей „Параход Радецки”. Желаещите дори могат да закупят готов чамов материал, който да дарят на музея за ремонта. 

Корабът е единственият плаващ музей не само у нас, но и на целия Балкански полуостров, като през 2016 г. се навършват 140 години от величавия подвиг на Христо Ботев и неговата чета, а посещениетона кораба, който е на вечен пристан в гр. Козлодуй, е добър начин за отбелязването ѝ, допълват от музея.

Оттам напомнят, че билетите за едночасови екскурзии с легендарния кораб в акваторията на Козлодуйското пристанище се закупуват на място и са на съвсем достъпна цена: за деца, ученици, студенти и пенсионери те са от 4 лева, а за всички останали – по 6 лева. На борда на Музея „Параход „Радецки“ могат да се качват до 100 пасажери, като те имат възможността да разгледат и обновената музейна експозиция, в която могат да се видят редица ценни реликви като знамето на Ботевата чета, униформи на Ботеви четници, последните писма, писани от войводата Христо Ботев от борда на парахода и др.

Австрийският параход „Радецки“ е построен през 1851 г. в Будапеща. На 29 май 1876 г. четата на Христо Ботев завладява парахода и го принуждава да спре на българския бряг при с. Козлодуй, откъдето се насочва към Врачанския Балкан, за да се бие за свободата на България. През 1966 година е построено точно копие на легендарния параход със средства, събрани от 1 200 000 български деца. Той е пуснат на вода през 1966 г. в памет на 90-годишнината от гибелта на Ботев. От 1982 г. корабът е със статут на национален музей. Намира се на вечен пристан в гр. Козлодуй в специално изградено за него място. От 2004 г. Музеят „Параход „Радецки“ е филиал на Националния исторически музей. Музеят „Параход „Радецки“ е изцяло свързан с живота и делото на Христо Ботев, с трагичната му гибел, както и с неговата чета. С годините се е превърнал и в национална светиня. „Радецки“ е и единственият пътуващ параход - музей на Балканския полуостров и в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.11 2015 в 21:37

Levski i
Hristo botev sa nai velikite i chestni balgari, neka ne gi zabraviame!!

18.11 2015 в 20:23

Ало господа престанете да харчите народна пара знаете ли колко пари струва този параход.Децата на цялата държава поне три поколения събираха пари да се построи този параход излезе златен на тези деца и сега отново някой иска да му се даде безвъзмездно пари хора без морал.Засрамете се.0

18.11 2015 в 17:19

Да потъва тая соросоидна останка.