Звезди на класическата музика в грандиозен песенен концерт в София

OFFNews 16 ноември 2015 в 15:56 2195 0

Красимира Стоянова и Людмил Ангелов.

Тази сряда, на 18-и ноември, от 19:30 часа в столичната зала "България" ще се проведе концерт на две от звездите на класическата сцена - оперната прима Красимира Стоянова и големия пианист Людмил Ангелов.

Те ще представят пред публиката шедьоври на песенното творчество на Белини, Верди, Респиги, Мусоргски и Рахманинов, като събитието е под патронажа на президента Росен Плевнелиев. Билети можете да закупите от касата на “Кантус фирмус” в зала България и онлайн на Ticketsbg.

Концертът е и началото на европейското турне на двамата артисти, което ще ги отведе в Музикферайн във Виена, Цюрихската опера, Дворецът на музиката във Валенсия и други престижни зали на континента.

Почитателите на класическата музика ще се насладят и на уникален инструмент от висок клас – роял Yamaha CFX. Любопитен факт за този инструмент е, че изработката му е отнела на създателите си 19 години. Истинско събитие за културния живот на страната ни е това почитателите на музикалното изкуство у нас да имат удоволствието да усетят красотата на този инструмент.

Красимира Стоянова е една от най-ярките оперни звезди на нашето съвремие. Международната ѝ кариера се развива бързо и тя е приета с огромни овации в най-престижните оперни театри и концертни зали по света. Пяла е с някои от най-големите диригенти: Рикардо Мути, Зубин Мета, Жорж Претр, Сър Колин Дейвис, Фабио Луизи и др. в Метрополитън опера в Ню Йорк, Карнеги Хол, Кралската опера Ковънт Гардън в Лондон, Роял Албърт хол, Миланската скала и др. Красимира Стоянова е удостоена с почетната титла „Камерзенгерин“ на Щаатс опер, Виена. Носител е на орден “Златен век” на Министерство на културата за своя изключителен принос в оперното изкуство. През 2015 година е удостоена със званието „Доктор Хонорис Кауза“ от „Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство“ за изключителен принос в оперното изкуство и заслуги за популяризирането на българската култура по света.

Людмил Ангелов е популярен в цяла Европа, САЩ, Южна Америка и Азия. Изнасял е рецитали, концерти с камерна музика и е солирал с всички български и с реномирани чуждестранни оркестри. Oтличен e с награди от международни конкурси, в това число „Фр. Шопен“ (Полша, 1985), Palm Beach International Competition (САЩ, 1990), Piano Masters (Монте Карло, 1994) и World Piano Masters Tour (Франция, 1997).

Компактдискът му с Ронда и Вариации на Шопен е награден от Националния Шопенов институт във Варшава с ”Grand Prix du Disque Chopin”.

Людмил Ангелов е носител на наградата Аполон Токсофорос на фондация "Аполония" и е член-кореспондент на Кралската Академия на изящните изкуства в Толедо, Испания. През 2011 е награден от Министерството на културата на Република Полша с медал „Глориа артис“ за особени заслуги към популяризирането на полската музика по света. Носител е на званията – „Музикант на годината“, „Златно перо“, “Голямата награда на град Варна”. От 2013 година преподава в Нов български университет, където е почетен професор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови