Чалга клуб "Pray for Paris" (снимки)

Калоян Константинов 15 ноември 2015 в 09:00 69068 37

Според чалготеката е подходящо на подобен фон да се сложи надпис Pray for Paris.

Чалгата винаги е била най-прогресиращото и в крак с времето изкуство в България от зората на "демокрацията" досега, но на 14-и ноември 2015 г. тя надмина себе си. Или по-скоро това направи един чалга клуб в сърцето на софийската академична и интелектуална общност - "Студентски град".

Вечерта на петък 13-и срещу събота, в едно друго сърце, това на европейската култура и цивилизация - Париж, бе извършен невиждан в Европа по мащабите си терористичен атентат, който отне живота на 128 души и рани над 300 други в 6 координирани бомбени взрива и нападения с автомати.

Интернет бе залят от вълна съпричастност, приела формата най-вече на лозунга "Pray for Paris" ("Моли се за Париж" или "Молитва за Париж"). България не остана встрани от тази тенденция, не остана встрани и въпросният чалга клуб, където докато в Париж поне 8 души избиваха в синхрон десетки европейци, в София десетки други европейци клатеха тела в синхрон на ориенталски ритми.

Или поне така предполагам, не съм бил на място онази нощ, но заведението е известно със своите предимно поп-фолк купони с "парчета-резачки". Някъде между тези две неща обаче и кой знае още какви умотворения от клуба решават, че ще бъде редно да изразят своята съпричастност към трагедията в Париж и вземат най-доброто решение за това - щамповат всички снимки от партито си на 13-и с думите "Pray for Paris", а името на чалготеката е изписано в цветовете на френското знаме. Като ви казвам, че това е най-светнатият клон на изкуството в страната, вие не вярвате. Светкавична реакция.

Така ставаме свидетели на някои интересни и силно подходящи утешителни образи. Като например:

Аз се утеших.

Свинското, в каквато форма е тортичката, е "харам" за мюсюлманите.

Един брадат мъж с 5 жени в черно. Липсват само фереджетата.


На снимките се вижда и победителят от последния "Много важен човек брат" - Джино, и Преслава, която също взе участие във формата. Не знам дали това е било "ВИП Брадър" парти, никъде не пише подобно нещо, нито пък обвинявам тях или някои от останалите посетители на чалготеката от онази нощ за проявените нетактичност и лош вкус. Макар че "Всеки с вкуса си", както е казала мухата, а и "Плаза", откъдето отвърнаха на критиките във Фейсбук (публикувано без редакция):

"Поради зачестилите опити за заяждане, незачитане и неуважение на нашата позиция публикуваме отговор към опити да бъде омаловажен нашият начин за подкрепа към трагедията във Франция. Не знаем точно кое наричате простотия, но ако е начинът на част от българите да се забавляват ние нямаме против, защото демокрацията повелява всеки да има право на собствено мнение. Ние никога няма да даваме съвет на някого как да изкарва свободното си време! Plazza Sofia изразява съпричастност към всички пряко засегнати от трагедията във Френската столица, както и на всички роднини и близките на загиналите в Париж. Facebook страницата на Plazza Sofia за пореден път ще изкаже желанието си да остане една страница за забавление, но искаме да Ви убедим, че нашата човечност и социална ангажираност ще бъдат винаги на преден план. Plazza Sofia отдавна е институция и никога няма да останем безразлични към нищо, което се случва около нас! Ако нашите постове Ви се струват пошли или некоректни имате свободата да не гледате или харесвате нашата страница! Всеки подобен опит ще считаме за неуважение към нас и нашите приятели в страницата!"

Кой съм аз, че да критикувам една институция*. Затова ето още една специална тематична порция снимки** от онази вечер.

Огнено шоу за съпричастност с взривовете и стрелбата в Париж.

Мъжете стилистично наподобяват традиционния арабски вид, а дамата демонстрира златни криле, с които е известна да се изобразява и египетската богиня Изида, наричана на английски Isis. Слочаенос?

Огнено ориенталско шоу "Pray for Paris".

Дай 20 лева за Париж.

Албумът предизвика различни реакции на гняв, тъга и недоумение в мрежата. И съм съгласен, вероятно и на мен щеше да ми е мъчно и гневно, ако всичко не беше по шарлиебдовски толкова смешно.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!