Боб Дилън няма да получи парите си от Нобела, ако не изнесе лекция

Габриела Динева 28 март 2017 в 17:20 4688 1

Снимка EPA

Нобеловият лауреат за литература за 2016 г. Боб Дилън няма да получи паричното си възнаграждение, което се полага при получаване на отличието, ако не изнесе традиционната Нобелова лекция до 10 юни.

Това съобщава в своя блог постоянният секретар на Шведската академия Сара Даниус.

Тя посочи също, че Дилън ще пристигне в Стокхолм в началото на април, където на 1-ви и 2-ри ще изнесе два концерта.

„Във връзка с това Шведската академия иска да съобщи, че в последните месеци не сме имали телефонни разговори с Боб Дилън. Той все пак знае, че Нобеловата лекция трябва да бъде прочетена не по-късно от 10 юни, за да бъде изплатена паричната премия. Това са правилата в устава на Нобеловия комитет“, пише Даниус.

Стойността на наградата е осем милиона крони ($ 870 000), но условието е победителят да изнесе Нобелова лекция в рамките на шест месеца след церемонията по награждаването, която беше на 10 декември 2016 г.

Независимо от това какво ще бъде решението на Дилън, той ще остане носител на Нобелова награда за литература.

Самият Дилън не присъства на церемонията по връчването на отличието на 10 декември. Вместо него наградата прие американската певица и поетеса Пати Смит.

Името на носителя на Нобела за литература се превърна в голямата изненада по време на раздаването на наградите миналата година.

Дилън получи наградата „за създаване на поетични образи във великата американска песенна традиция“, съобщиха от Академията тогава. Така той стана първият музикант, получил престижното отличие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12450

1

Alicante

28.03 2017 в 23:16

Тази награда беше гавра към писателската гилдия ;) изтънчена западнокултурна чалга с леко приклякане към рок звездата, на която са били фенове като малки :) литература...пф..