Безплатен вход в подземния музей на базиликата „Света София“

OFFNews 24 май 2014 в 15:12 3972 0

Базиликата
Базиликата "Света София". Снимка: Wikimedia.

По случай 24 май входът на подземния музей при базиликата „Света София“ ще бъде свободен за посетители, като така ще се отпразнува и първата годишнина от отварянето на археологическото ниво на базиликата, съобщават от столична община.

Специално по случая ще бъде показан и триизмерен модел на апсидната мозайка "Рая". То е изработено по нова технология, използвана за първи път за възстановката на културни ценности.

Първоначално оригиналът на мозайката е заснет цифрово. Впоследствие, чрез компютърен модел, е изработен и триизмерен прототип. Неговата повърхност е обработена допълнително, за да се доближи максимално до оригинала.

Размерите на мозайката са приблизително 2х2 м, а изработката ѝ отне около 5 месеца. Състои се от 26 000 тесера. Използвани са естествени, инертни материали, акрилати и емулсии. Автори на проекта са Николай Спиров и Габор Станчев.

Оригиналът на мозайката е от първата, еднокорабна църква, проучена под базиликата "Света София". Мозайката е разкрита от Вацлав Добруски през 1893 г. и принадлежи към третия строителен период на първата църква, разрушена най-вероятно от готските нашествия през 376-382 г. Паното е използвано и при функционирането на втория храм. Изобразени са птици, пиещи вода от кантаросовиден съд, между две кипарисови дървета. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови