Българска делегация на поклонение на гроба на Св. Кирил Философ

OFFNews 24 май 2014 в 12:10 2646 0

Българска делегация, водена от вицепремиера Зинаида Златанова, ще се поклони на гроба на Свети Кирил Философ в базиликата "Сан Клементе", съобщава БНР. 

Всяка година на 24 май българска правителствена делегация, заедно с представители на Българската православна църква, се покланят и отправят молитва на гроба на Свети Кирил Философ.

"24 май е празник за силата на духа и вярата в българския народ", казва митрополитът на Западно и Средноевропейската епархия Антоний. "Всички ние на този ден отиваме, за да покажем съпричастността и значимостта на делото на Светите братя Кирил и Методий, защото това е знаменателно велико събития в историята на българския народ", добави той пред националното радио. В базиликата "Сан Клементе" митрополит Антоний ще отслужи молебен за здравето на българския народ.

Днешният ден ще отбележи и пробив в дипломатическите отношения между България и Македония, като двамата посланика на държавите ще бъдат и на двете поклонения, съобщи за БНР външният министър Кристиан Вигенин. "Двамата посланика ще бъдат и на двете церемонии, т.е. българският посланик в Рим ще присъства на церемонията на Македонската страна, съответно македонският посланик в Рим ще присъства на нашата церемония. Това, смятам, че макар и малка, но е важна стъпка в нашите отношения", каза Вигенин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!