„Баща ми, майка ми, сестра ми” се превърнаха в „Маймуна”

Петя Кънчева 25 март 2016 в 14:26 5729 0

„Баща ми, майка ми, сестра ми”.

За премиерната прожекция на „Баща ми, майка ми, сестра ми” се извиваше дълга опашка от нетърпеливи хора, но те не знаеха, че няма да гледат точно този филм…

Режисьорът на българската продукция – Димитър Коцев-Шошо, познат с филма „Лора от сутрин до вечер”, изненада публиката с нестандартното си чувство за хумор, когато по време на представянето на лентата обяви, че тя вече носи ново име – „Маймуна”. По негови думи по време на монтажа на филма екипът забелязал, че в кадър се появява някаква маймунка, та избрали на нея да го прекръстят. Разбира се, имало и други неща, които видели, но решили да се придържат към по-късо заглавие.

Същият хумор и творчески подход виждаме и на големия екран, където множество забавни сцени ни разкриват историята на полусестрите Ива (Радина Боршош) и Мая (Александра Костова). Те имат общ баща и различни майки. Мая тъкмо навлиза в тийнейджърските си години и се изживява като бунтарка, но въпреки че Дядо Коледа все още е неин въображаем приятел, тя вече изживява първата си младежка любов и тайно следи момчето, което харесва. Ива е в гимназията и любовните трепети също не са и непознати, отчуждена е от майка си и новото ѝ семейство, с което живее, и е много близка с малката си сестра.

В несигурната среда, в която се намират, баща им (в ролята Юлиан Вергов) е техният най-доверен човек, но след на пръв поглед безобидна операция той изпада в кома и не се знае дали ще се събуди, а циничният лекар (Станимир Гъмов), който се грижи за него, изглежда почти незаинтересован от състоянието му.

Междувременно двете сестри се забъркват в личния живот на един от учителите си, като случайно разкриват най-голямата му тайна – вечер господин Пенев (Леонид Йовчев) ходи... е, няма да ви кажа. Те решават да го разобличат пред училището и директора, но никой не им вярва. В течение на филма те задълбават в причините за поведението му и като пъзел нареждат миналото му.

Режисьорското присъствие на Шошо се усеща осезаемо във всяка сцена. Начинът, по който той изгражда филма, те кара да гледаш с широко отворени очи, за да не изпуснеш нищо, а разказаната история провокира въпроси за сблъсъка с живота и смъртта, за голямата невидима история, която стои зад всеки един от нас, за самотното битие на човека и за бързото духовно израстване в трудни житейски ситуации.

Филмът „Маймуна” тепърва ще изгрее на родния кино небосклон през 2016-а и ще спечели публиката с нестандартния си и новаторски за българския екран подход. Гледането му оставя в теб чувство за топлина и близост с персонажите, сякаш преживяваш всичко заедно с тях.

Задължително не го пропускайте, а маймунката ви оставям да откриете сами.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови