Банкси потвърди авторството на 7 графита в Украйна (снимки)

OFFNews 15 ноември 2022 в 15:27 4538 0

Творба на Банкси от Украйна

Снимка The Art Newspaper

Творба на Банкси от Украйна

Британският уличен художник с псевдоним Банкси потвърди, че е създал седем графита на различни места в разкъсваната от война Украйна, включително в столицата ѝ Киев, предградието Ирпин и град Бородянка – които са сред най-силно засегнатите места от руските бомбардировки, пише The Art Newspaper.

На 11 ноември той публикува в Инстаграм три снимки от графити, изрисувани върху разрушени украински сгради. Те изобразяват гимнастичка и деца. В същото време се появи още един графит в негов стил, на който е нарисувана джудо схватка между мъж, приличащ на руския президент Владимир Путин, и дете. Момченцето поваля на земята възрастния си съперник.

Путин има черен колан по джудо.

Банкси потвърждава тези и още четири творби, пише изданието. Сред тях са нарисувани жена в халат, с коса на ролки, с противогаз и пожарогасител; брадат мъж, който се къпе; и още една творба, в която Банкси изглежда е включил съществуващ графит на пенис, превръщайки го в ядрена бойна глава, натоварена на задната част на брониран камион.

Бородянка, град на около 54 км северозападно от Киев, е обсаден от руските сили в началото на инвазията и е подложен на въздушни бомбардировки. Той беше отвоюван през април, а впоследствие украински следователи откриха десетки масови гробове, в които са заровени телата на измъчвани и убити цивилни граждани. Появиха се и призиви за разследване на предполагаеми руски военни престъпления в Ирпин и съседната Буча.

Новите творби са първите публични стенописи на Банкси от повече от година насам, макар че това не е първият случай, в който работата му се свързва с Украйна. През март отпечатък на една от най-известните му антивоенни творби - CND Soldiers - беше продаден на търг, като събра 106 505 долара за детска болница в Киев. Оригиналният стенопис се появява за първи път пред сградата на парламента в Лондон през 2003 г. по време на протестите срещу войната в Ирак.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови