Български късометражен филм селектиран за Кан

OFFNews 09 май 2016 в 15:16 4792 0

Българският късометражен филм “Пулс” e селектиран в програмата за късометражно кино на филмовия фестивал в Кан, който ще се проведе от 11 – 22 май тази година.

Филмът е дело на младия режисьор Даниел Делчунков, с който той се дипломира във НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” с преподавател едно от най-сериозните имена в Българското кино - академик Людмил Стайков.

“Късометражното кино е основно фестивално кино и то не може да бъде комерсиално. Единствените му постижения могат да бъдат участия във фестивали и награди. Затова считам селектирането на филма в Кан за не малко постижение, особено за дипломна работа”, споделя развълнувано младият режисьор.

“Пулс” ни поставя пред тежката тема за евтаназията, занимава ни и разисква трудни въпроси, но оставя отворен финал, а изборът - във всеки един от нас. Темата е трудна и нетипична за млад човек, което дава допълнителна стойност и отличава филма пред останалите ленти. За силното внушение допринасят и отлично заснетите емоционални сцени на военни възстановки, истинска рядкост за дипломен филм. Рядкост са освен по финансови причини, така и поради липсата на опит за създаването им, организацията им, пресъздаване на епоха, зрялост.

Темата с евтаназията, или правото да умреш, е сред най-разискваните и актуални теми в Европа през последните години. В момента тя е разрешена в Швейцария, Япония и някои американски щати, но от гледна точка на християнството е тема табу, тъй като самоубийството се счита за най-голям грях. У нас почти никой не говори за това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови