Родният "Жажда" с награда на фестивала в Линц

ОFFNews 26 април 2016 в 15:33 3166 0

Снимка СФФ

Светла Цоцоркова с наградата.

„Жажда” на Светла Цоцоркова взе наградата на публиката за „Най-добър филм 2016” на фестивала в Линц, съобщиха от СФФ. 

След много отличия, между които наградата за най-добър български филм на 20-ия София Филм Фест, „Жажда” обра овациите на някои от най-престижните филмови фестивали по света. 

Световната премиера на пълнометражния дебют на Светла Цоцоркова бе в програмата „Нови режисьори” в Сан Себастиан, а след това филмът е представен в Цюрих, Хайфа, Хамбург, Лондон, Варшава, Люксембург, Минск, като междувременно получава Наградата за дебют и за операторско майсторство (Веселин Христов) на фестивала на българския игрален филм „Златна роза”.

В Минск филмът спечели Специалната награда на журито в конкурса за младежки филми („Children and Youth Films Competition”) и „Youth on Marche”.

Съвсем наскоро „Жажда” получи приз за най-добър филм, а младата актриса Моника Найденова взе награда за най-добра женска роля на 21 Вилнюс Филм Фестивал.

„Във филма присъства нещо от „La Strada” на Фелини, отразяват се дори и някои от традициите на киното на бившите социалистически страни – в анахроничните лица, костюми и кадриране, като цялостното усещане за филма ни отклонява от желанието да го поставим категорично в днешния ден", пише за „Жажда” Лий Маршал от "Screen Daily".

"Изключителната операторска работа, решението със специфична златна светлина допринасят за усещането за мечтателност и различна реалност, които преобладават в „Жажда”. (...) Филмът е разказ за пет изгубени души, поднесен със стил – забележително постижение на режисьорката, на сценаристите, разбира се и на актьорите, защото публиката започва да харесва всеки едни от тях”, допълва той.

Филмът беше поставен сред десетте най-добри кинотворби на 2015 година в класацията на един от най-уважаваните критици на списание "Variety" - Джей Уайзбърг.

„Жажда” е с участието на Александър Бенев, Моника Найденова, Светлана Янчева, Ивайло Христов, Васил Михайлов, Стефан Мавродиев и Иван Бърнев. Сценаристи са Светослав Овчаров, Светла Цоцоркова и Венцислав Василев, оператор - Веселин Христов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови