Младежи от 26 страни избират наградата на Европейската филмова академия

OFFNews 28 април 2016 в 17:21 2184 0

Европейската филмова академия и Международният филмов фестивал София Филм Фест отправят покана към младите зрители, които за пета година имат уникалния шанс да изберат носителя на Наградата на младата публика на Европейската филмова академия.

На 8 май - Филмовия ден на младите зрители - Домът на киното в София ще бъде едно местата в Европа, на което ще се прожектират трите номинирани филма пред младата публика между 12 и 14 години.

Входът е свободен, а филмите, които ще може да гледате, са:

- "Изгубени момичета" ("Girls Lost" / "Pojkarna"), Швеция, сценарист и режисьор Александра-Тереза Кейнинг.

Три момичета откриват някакво тайнствено вещество, който ги превръща временно в момчета…

- "Госпожица невъзможна" ("Miss Impossible" / "Jamais Contente"), Франция, режисьор Емили Делюз, сценаристи Мари Деплешен, Емили Делюз и Лоран Гийо.

Когато си 13 годишно момиче, което има собствено мнение по всеки въпрос, свързан с момчета, училище, семейство или приятели, то животът се превръща в една весела мелодрама;

- "Рауф" ("Rauf"), Турция, режисьори Сонер Джанер, Баръш Кая, сценарист Сонер Джанер.

На 11-годишна възраст Рауф открива голямата платонична любов. Той се опитва да угоди на момичето, в което е влюбен, живеейки в свят, който е изгубил своите цветове дори на дневна светлина.

В едно истинско европейско гласуване говорителите на журито ще предадат резултатите от съответната държава на живо чрез видео конферентна връзка към Ерфурт (Германия). Там победителят ще бъде обявен на церемония, която ще се предава пряко на специалния уебсайт yaa.europeanfilmawards.eu, където има допълнителна информация за номинираните филми и за градовете, участващи в гласуването.

Съобразено с настоящата ситуация в Европа и с цел подпомагане на интеграционните процеси, тазгодишното 5-то издание на Наградата на младите зрители на Европейската филмова академия ще включи в журито си и деца-бежанци. Именно в германската столица немски ученици и класове, съставени от деца на бежанци, заедно ще гледат номинираните филми, които след това ще дискутират и оценяват като участници в журито. Това специално събитие е съорганизирано с Берлинската Академия на Изкуствата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews