Джордж Такеи: В Холивуд мислят публиката за идиоти

ОFFNews 04 май 2016 в 17:45 5504 1

Джордж Такеи.

Звездата от "Стар Трек" Джордж Такеи коментира скандала с решението на "Марвел" да замени свой тибетски персонаж с бяла жена, за да не обиди Китай и да я изгуби като пазар, предаде "Гардиън".

Актьорът редовно критикува Холивуд, че заменя традиционно азиатски роли с бели актьори, като в случая също не остана длъжен на студиото, според което включването на тибетски персонаж във филма ще го намеси в политически спор и има вероятност Китай да забрани излъчването на лентата в киносалоните си.

"Искам да съм ясен - избирате бяла актриса, за да не ощетите продажбите си... в Азия? Това обяснение е почти толкова противно, колкото самия избор за ролята. "Марвел" трябва да ни смята за идиоти", написа той във Фейсбук.

Според него "Марвел" вече са се намесили в политическия спор, като са сменили дома на Древния от Тибет на Катманду, Непал.

"За китайското правителство нямаше да има значение дали персонажът е бял или азиатец, защото той вече е в друга държава. Това е отвличане на вниманието, обидно е, че очакват да приемем версията, която ни предлагат. Те избраха Тилда, защото смятат, че бялата публика иска да вижда бели лица. Но зрителите трябва да са наясно за колко тъпи и без връзка с реалността ни смятат от студиата", допълни той.

Реакцията на Такеи бе провокирана от интервю на сценариста Робърт Каргил, който разкри намеренията и опасенията на "Марвел".

"Той е родом от Тибет, затова ако признаем, че Тибет съществува и той е тибетец, рискуваме да засегнем един милиард хора, които смятат, че това е глупост, и се поставяме в опасността китайското правителство да каже: "Ей, знаете ли коя е една от страните, които гледат най-много кино по света? Няма да покажем филма ви, защото решихте да се занимавате с политика", разказа сценаристът.

Компанията обаче после излезе с позиция по въпроса, с която се защити, като посочи, че нищо не ги задължавало Древния да е тибетец, тъй като той не е определен герой, а прозвище, което се предава от човек на човек, като в случая с филма то попада при келт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови