Български филм взе два приза на кинофестивала във Венеция

OFFNews 07 септември 2013 в 15:47 5497 1

Ованес Торосян е в ролята на глухонемия брат на главната героиня в
Ованес Торосян е в ролята на глухонемия брат на главната героиня в "Отчуждение". Снимка: БНТ

Българският филм "Отчуждение" спечели награда за най-добър режисьор от Федерацията на европейските критици и специалната награда "Европа синемас лейбъл" на кинофестивала във Венеция, предаде БНТ.

Филмът на режисьора и съсценарист Милко Лазаров е първата българска продукция в селекцията на фестивала от 20 години насам. "Отчуждение", в който играят Христос Стергиоглу, Мариана Жикич, Ованес Торосян („Източни пиеси“) и Китодар Тодоров, е и сред 12-те ленти, избрани за специалната програма Венециански дни в Седмицата на кинорежисьорите.

"Думата, която най-много се употребява за нашия филм е, че е много красиво създаден и основната критика, положителна, е, че е много радикален. Тепърва ще го осмисляме и много се надявам младите автори, мислещите по-радикално, да започнат да опитват на такива места, защото сме много добре приети. Няма да има рестрикции някакви, каквито аз преди това си мислех, че има и че това е причината да не взимат български филми, просто авторите трябва да бъдат по-радикални и да правят нещата, както ги усещат", каза Милко Лазаров пред нациолната телевизия след награждаването си.

Сюжетът, дело на Лазаров, Китодар Тодоров и Георги Тенев, се заплита около възрастен грък, който пътува към България, за да купи едно все още неродено дете за 10 хиляди лева.

По-късно днес ще бъде излъчен и големият победител на венецианския кинофестивал.

Премиерата на "Отчуждение" беше на тазгодишния "София филм фест", когато драмата взе наградата за най-добър български филм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови