Българската култура се централизира, а българите все повече не участват в културни дейности, сочи изследване

OFFNews 21 февруари 2023 в 09:00 2210 0

Диана Андреева-Попйорданова

Снимка Личен профил във Facebook

Диана Андреева-Попйорданова

Ново изследване показва шокиращи данни за централизацията в сферата на културата и липсата на достъп до култура за над 60 процента от населението на страната, съобщават от "Фабрика за идеи".

По думите им утре за пръв път от 14 години ще бъдат представени резултатите от национално представително социологическо изследване за участието на българските граждани в културни дейности. Данните от изследването обхващат участието на гражданите в културни дейности на национално ниво, по статистически райони на планиране, големите областни градове, по-малки общини и села.

Ще бъдат представени ключови данни за динамиката на (не)участие в културни дейности - с открояване на спецификата по възраст, образование, средно брутно възнаграждение, населено място и пол.

Изследването показва, че прилаганите политики и стратегии на национално ниво за развитие на публики и достъп до култура, за съжаление, не се основават на данни и изследване на реалността и както показват и данните - не работят за това тя да се промени, допълват от "Фабрика за идеи".

Изследването е поръчано от “Фабрика за идеи”, които работят за възстановяването на културния живот в 30 български села, на социологическа агенция “Маркет линкс”. Анализът е на Диана Андреева от “Обсерватория за икономики на културата”.

Националното изследване е част от проекта "Лаборатория “Право на култура” на сдружение “Фабрика за идеи” и е финансирано от националния фонд "Култура" по програма “Подкрепа за възстановяване и развитие на частни културни организации” .

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки