Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Балада за властта на духа над тялото с Пенелопе Крус и "Ма ма"

Камелия Тавитян 22 март 2016 в 14:55 5329 0

София Филм Фест запази като десерт на фестивалната си програма премиерата на новия испански филм на Хулио Медем. Лентата е нещо различно, но с типичен испански почерк. Признато по цял свят, испанското кино действа много директно на публиката, въвлича я. След края на прожекцията всеки търсеше, прибран в себе си, навел глава, сухи кърпички.

„Ма ма“ е смел филм и едно от вълнуващите неща в него е начина, по който е заснет. Изключително динамично, разчупено и нестандартно, с някои кадри, снимани буквално над главите на героите като тази перспектива оставя у зрителя усещането за божественото, за пълното навлизане в личното пространство на персонажите. Един орлов поглед над чуждата съдба.

Освен това, картината често изпреварва историята, което прави филма еклектичен и новаторски. Главната роля е изиграна от емблемата Пенелопе Крус, която живее на екрана и го изпълва с лекота. Нейната героиня е на първо място майка, после смела жена и луд оптимист и както тя казва в „ Ма ма“, има късмета да е в черната статистика, да е една от осем, тоест да е болна от рак на гърдата. Сюжетът, изтъркан на пръв поглед, е погледнат под един по-особен ъгъл. Основното послание към публиката е, че тялото може да се подчини на духа. Противопоставянето на болестта във филма е в самото ѝ приемане, в нежеланието да се превърнеш в жертва на самия себе си.

На фона на шокиращите кадри от непознатата, грозна страна на заболяването и стерилността, която го заобикаля, зрителят вижда едни невъзможно силни и искрени взаимоотношения, които не са толкова любовни, колкото чисто човешки. Историята, която ни се поднася, е мечта, защото фокусът не е в достоверността ѝ, ами в преосмислянето на човешките ценности като вярата, отдадеността и любовта. Накрая даже е трудно да се повярва на позитивизма и идилията, които заразяват цялата лента.

В този ред на мисли „Ма ма“ може да ви се стори и леко сантиментален, но с прекрасната игра на Пенелопе Крус и партньора ѝ Луис Тосар, заедно с нестандартното операторско майсторство и налудничавия сюжет, филмът ще ви въздейства, а може и да ви докосне много дълбоко, ако му позволите.

Следващите прожекции на „Ма ма“ са на следните дати:

- 22.03: Културен център "G8", 19:00;
- 22.03: "Cine Grand City Center Sofia", 19:00;
- 23.03: "Cinema City Mall of Sofia", 19:00;
- 24.03: Кино "Одеон", 20:45.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!