Гери и нейните смайващи торти

Мая Младенова 06 юни 2017 в 13:30 53069 0

Снимка Личен архив

Видяхте ли тази галерия? Всички тези изящни торти са излезли от ръцете на Гери - самоук майстор сладкар. Преди пет години тя намира своята страст в изработването на бутикови сладкарски изкушения. Оттогава е създала десетки вкусни и смайващо декорирани торти. И макар че е твърде скромна за таланта си, все пак признава, че който е опитал нейна торта, винаги се е връщал за още.

Гери живее в Пазарджик със семейството си и засега твори главно за удоволствие. Изработва торти основно за семейството и приятели. Анимационни герои, изящни цветя, аксесоари, пиратски карти, ковчежета и дантели красят тортите за техните празници. 

Започнала малко след първия рожден ден на малката си дъщеря. "Бях много разочарована от тортата за празника й. Вкус, визия цена. Затова си обещах за следващия й рожден ден да направя аз. В началото беше важен вкусът, след това ми се искаше и на вид да са красиви, а не типичните домашни торти. И така вече 5 г."

В началото, по думите й, тортите не изглеждали никак бутикови. Постепенно, учейки се от клипчета в интернет и обменяйки опит в специализирани фейсбук групи, трупа умения. Въпреки че обикновено ахваш, когато видиш нейно произведение, Гери (Гергана Тодорова) не смята, че има специален талант. Според нея водещо е старанието и положените усилия. "Вярвам, че във всеки човек са заложени качества, които да развива. От нас зависи докъде ще стигнем."

Всяка торта й отнема по 3-4 дни. Всичко зависи от сложността на декорацията."Има фигури, които не ми харесват и се налага да повтарям, докато не ми се получи. Обичам да правя декорацията по-рано, за да имам време да реагирам, да измисля нещо ново, ако това, което съм замислила, не ми се получава, казва тя. - За мен е важно тортата да е изработена добре, чисто. Харесвам високи торти (над 10 см ) - има повече място за декорация. Декорирам и подложката на тортата. По думите на една от любимите ми учителки - тя е част от тортата и не бива да се пренебрегва."

Противно на очакванията тя самата не е фен на тортите, сладкото не я изкушава особено. Но обожавам печен чийзкейк. Най-любимият вкус от нейните собствени торти е тази с белтъчени блатове, напоени със сос от малини, а кремът е от животинска сметана и маскарпоне. Използва само естествени продукти, защото освен на визията особено държи на вкуса.

Все още не е направила тортата, която да я удовлетворява напълно. "Всяка следваща е новото ми предизвикателство. С всяка нова торта правя нови неща. Отговорността е голяма. Тортата е много важна за празника, не искам да разочаровам никого", споделя Гери. 

Ако Гери беше героиня в холивудска история, вече щеше да е стигнала до бляскавия хепиенд на сбъднатите мечти, богатство и може би слава. Само че историята се развива по български - докато развива таланта си, съпругът й заминава за известно време в чужбина да издържа семейството, тя гледа дъщерите си и мечтае за своя пекарна. "Надявам се някой ден да осъществя мечтата си. Все още нямам нужните умения, имам още много да уча. Ще ми се обаче дотогава да се облекчат изискванията - правилата и средствата - за малкия бизнес. Към днешна дата са непосилни за моето семейство." Административната тежест за старт на малък бизнес от този род е толкова голяма, че само първоначалната инвестиция може за няколко месеца да погълне всички спестявания на семейството.

Макар и по-бавно от холивудската, българската приказка на Гери също чака своя хепиенд. Защото тя заслужава нейният талант, любов и усет към красивото да намерят своето вкусно местенце.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови