Би Би Си: Как България даде на света киселото мляко

OFFNews Последна промяна на 11 януари 2018 в 11:34 56196 0

Снимка БГНЕС

България е страната, която даде на света киселото мляко. Историята ѝ не само е свързана с него, а и може да се проследи чрез него, пише Би Би Си в голям материал за страната ни в деня на откриването на българското председателство на ЕС.

"В България киселото мляко е навсякъде. Ще го откриете върху фалафелите, в мусаката, по рафтовете в супермаркетите. То е в основата на редица традиционни български ястия като таратор и салата "Снежанка". Хората пият напитки от кисело мляко по улиците, а в заведенията го похапват в соса за пържени тиквички", пише авторът Мадхви Рамани.

Той разказва, че киселото мляко има дълга история. Според някои тя датира от преди 4000 години, когато номадски племена се населили по тези земи, носейки мляко в животински кожи. В тях се развивали бактерии, водещи до ферментация на млякото. 

България е изиграла ключова роля за въвеждането на йогурта в менюто на западните страни и превръщането му в популярния продукт, който днес познаваме, добавя авторът. Той припомня, че през 1904 г. българският професор Стамен Григоров занесъл домашно приготвено кисело мляко от трънския край в лабораториите на Женевския медицински университет и така идентифицирал бактерията lactobacillus bulgaricus, отговорна за ферментацията на млякото. В чест на това откритие в трънското село Студен извор, откъдето бил родом професорът, сега се намира единственият в света музей на киселото мляко. По-късно в свое изследване руският учен и носител на Нобел Иля Мечников свързал дълголетието на българите в Родопите с консумацията на кисело мляко. Тезата, че йогуртът удължава живота, довела до бурен интерес към продукта във Франция, Швейцария, Германия, Великобритания и Испания, допълва Рамани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови