Данъчната кампания на НАП под мотото „Спестете си среща с нас“

OFFNews 16 януари 2014 в 16:01 4337 3

Данъчна декларация Снимка: sxc.hu
Данъчна декларация Снимка: sxc.hu

„Спестете срещите си с НАП“ е мотото на тазгодишната данъчна кампания на приходната агенция, подробности за която дадоха от агенцията на пресконференция днес.

Целта е все повече хора да подават данъчните си декларации по електронен път, което би спестило време и пари и на гражданите, и на служителите в НАП, обясни директорът на отдела за обслужване на клиенти Боряна Георгиева.

Данъчна декларация подават хората, които са получавали доходи извън тези по трудов договор.

Образците за данъчните декларации и указанията за попълването им вече са качени на сайта на агенцията (nap.bg). Попълването на декларацията с баркод улеснява деклариращия доходите си, тъй като след въвеждане на исканите данни, дължимият данък (или сумата за възстановяване от НАП) се изчислява автоматично. Изпращането на декларация с баркод предполага по-бързото възстановяване на надвнесения данък, тъй като не се налага ръчното обработване и попълване на данните от декларацията – достатъчно е само сканирането на баркода.

Тези, които желаят да попълнят декларация на хартия, могат да намерят копия във всички офиси на НАП.

Срокът за подаване на декларациите за доходите на физическите лица за 2013 г. изтича на 30 април. Също до тази дата дължимото се плаща без лихва. 5% отстъпка ще получат тези, които подадат декларацията си и платят дължимото до 10 февруари. Тези, които подават декларация електронно, с електронен подпис, имат право на отстъпката при деклариране и плащане до края на април (ползва се само едната отстъпка).

Декларацията може да се изпрати по пощата с обратна разписка, да се входира в някоя от пощенските станции или в офис на НАП. Хората ще могат да изпратят декларацията си и по електронен път чрез безплатен персонален идентификационен код (ПИК), без да е необходим електронен подпис.

До момента НАП е издала 150 000 кода, казаха от приходната агенция. Кодът дава достъп до част от предлаганите от НАП електронни услуги, като справка за регистрирани трудови договори, за осигурителния доход (върху каква сума са осигурявани от работодателя), за натрупаното в пенсионния фонд, за извършените плащания и за разпределените суми по задължения.

Плащането ще става само по банков път, с пощенски запис за плащане към бюджета или по интернет. В повечето офиси на НАП има гишета, където данъкът може да се плати, без да се начислява допълнителна такса за превода.

Всички данъци и осигуровки се плащат по една банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълват кодовете 11 11 11 (за плащания на данъци и осигуровки) и 58 11 11 (за плащания за допълнително задължително пенсионно осигуряване).
До 30 април всички офиси на НАП ще работят без обедна почивка. В последния ден от кампанията клиенти ще се обслужват и след официалния край на работното време, докато има чакащи.

До 15 януари са били подадени 9000 декларации за облагане доходите на физическите лица.

Новост от тази година е, че самоосигуряващите се могат да изберат да платят определени задължения за осигурителни вноски за ДОО, дори и да имат по-стари задължения, например за данъци. За целта е задължително човекът да подаде писмено заявление в офиса на НАП по постоянен адрес, преди парите да бъдат наредени по сметките на НАП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!