От архивите на Държавна сигурност: Книга разказва за концлагера 'Белене'

ОFFNews 28 ноември 2017 в 17:24 5994 0

Книга, посветена на концлагера в "Белене", излиза на 6 декември от автора Борислав Скочев. Тя ще разкаже в детайли за устройството и историите от лагера на дунавския остров.

За цялото съществуване на концлагера „Белене“ през него преминават над 15 000 души – 11 000 без съд и присъда и 4000 затворници (1952–1953 г.). 

Авторът вади на бял свят множество от историите на лагера. В книгата са проследени периодите на съществуване на "Белене", законовите основания за въдворяване, организацията на концлагерната система, стопанската дейност и принудителния труд, агентурно-оперативната работа, охраната, режима, храната, облеклото, наказанията, медицинската помощ, опитите за бягства и разстрелите.

Това изследване е резултат на десетгодишна работа в архива на Държав­на сигурност, на проучване на лични архиви и архивите на Политбюро, Ми­нистерския съвет и отдел „Затвори“ в ЦДА, на документи в архива на Радио „Свободна Европа“/Радио „Свобода“ в Будапеща, на достъпния онлайн архив на ЦРУ, на руски, холандски и британски архивни източници и на десетките мемоари на бивши концлагеристи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!