Росен Кирилов пред Efirbet: Мъри Стоилов е архитектът на обединението в Левски

OFFNews 01 август 2022 в 14:39 1781 0

Росен Кирилов

Снимка Efirbet

Росен Кирилов

Наставникът на Ботев Враца, Росен Кирилов, даде ексклузивно интервю за сайта EB. Той сподели задоволството си от първите няколко мача на отбора през сезона, но и добави, че се работи постоянно с идеята да се изгради манталитет на победители у играчите.

Бившият защитник поздрави и всички български тимове, които продължават напред в европейските клубни турнири. Според него имаме реалната възможност да видим три родни тима в групите на международните турнири. Специалистът отличи и колегата си Станимир Стоилов, посочвайки го като главния архитект зад невижданото обединение между Левски и феновете.

Здравейте, господин Кирилов! Сезонът започна не зле за Ботев Враца. Каква Ви е цялостната оценка за първите мачове?

Аз съм съгласен, че началото е добро за нас, въпреки че изградихме изцяло нов отбор. Показахме добра игра и в трите мача. Срещу Берое, за жалост, допуснахме късен гол, но иначе стояхме добре на терена през целия двубой. Срещу Ботев Пловдив показахме много добър футбол, с изключение на едни 10 минути през второто полувреме. Заслужено взехме и победа.

Срещу Септември се получи много добър мач за българските стандарти като цяло, независимо от жегата. И двата тима искаха да спечелят и се надиграваха. Поведохме през второто полувреме, пропуснахме шанс да поведем с 2:0 и накрая Септември изравни, което беше и закономерно с оглед на показаното.

Търсите ли подсилване на състава за дадени позиции?

Много добри футболисти винаги са добре дошли в Ботев Враца. Има още месец и половина, така че добри играчи, които да вдигнат нивото, винаги са добре дошли.

Ботев Враца свикна с борбата за оцеляване в последните два сезона. Виждате ли отражение върху манталитета на тима в дадени моменти и може би едно по-лековато поведение?

Работим постоянно в тази насока. Трябва да изградим манталитет на победители – това ни липсва. Подобен манталитет, естествено, се изгражда с характер, вяра и победи. На прав път сме в това отношение и искаме да продължим да търсим успехите във всеки мач. Така ще придобием самочувствие.

Вие бяхте един от най-добрите защитници у нас по време на игралните Ви дни. В тази насока ли основно искате да поработите с тима, тъй като леките грешки като че ли засега са проблем?

Наистина, основата на един отбор винаги е играта в защита. Има доста още за подобряване, но и успяхме да изгладим доста до момента. Важно е да запазваме концентрация в рамките на 90 минути, защото допускаме елементарни грешки в дадени моменти.

Доволен съм от агресията в защита, но разбира се, има какво още да се желае и в това отношение, както и относно дисциплината. С всеки следващ мач вярвам, че ще сме по-солидни. В атакуващ план съм доволен – успяваме да създаваме шансове и да бележим във всеки мач, което ме радва. Стараем се да се подобряваме постоянно.

Господин Кирилов, това е Вашето първо завръщане край тъчлинията след малко над година извън професията. Ползотворни ли бяха месеците извън футбола и чувствате ли се презареден?

Имах време да си направя равносметка за различни периоди, в които съм бил наставник. Имах възможност и да гледам много мачове, както у нас, така и в големите първенства. Мисля, че този период беше като творческа почивка за мен – определено беше полезен.

В Ботев Враца има доста млади момчета, които понатрупаха опит и през миналия сезон. Какви са Ви впечатленията от техните изяви?

Разбира се, имаме много талантливи млади играчи. Няма да споменавам имена – те са известни. Разчитаме на тях и се надяваме те да се развиват и да ни помагат занапред.

Виждате ли някакви промени в българския елит за този период от време?

Има повече тимове с равни сили. С изключение на 4-5 тима, другите са на едно ниво. В последните години тимовете са доста по-подредени тактически, явно се работи в това отношение. Мисля, че и повече чужденци дойдоха в последните 2 години, което е негативна тенденция, за мен. Това означава, че не развиваме български играчи.

Efbet Лига вече е съставена от 16 тима. Привърженик ли сте на този формат, или смятате, че отборите трябва да са по-малко?

Аз харесвам този формат. След редовния сезон отново ще има разделения, но това дава възможност на повече тимове да участват в efbet Лига, както и на повече играчи да се състезават на най-високото ниво у нас.

Масово клубовете у нас вече залагат и на дублиращи отбори. Смятате ли, че този ход е полезен за прехода от юношески към мъжки футбол?

Това е идеята. Има дублиращи тимове във Втора и Трета лига, които позволяват на младите играчи да трупат опит в мъжкия футбол. Имат шанс да играят редовно и така да вдигнат нивото. След това може да станат част от първите отбори, което е положителна тенденция, така че е много позитивно, че толкова тимове създадоха втори, че дори и трети тимове.

Каква Ви е оценката за успехите на Левски и ЦСКА през изминалата седмица в Европа?

Оценката ми е много висока. От ЦСКА се очакваше да победи, тъй като те са далеч по-класен отбор, в сравнение с македонците. Преди първия сблъсък на Левски с ПАОК се очакваше гърците да продължат, дори и „сините“ да се противопоставят добре. Видя се обаче, че тези твърдения нямаха общо с реалността и че столичният гранд продължи напред, при това убедително.

За съжаление, Ботев отпадна, може би очаквано. Вторият мач беше доста равностоен, но пропуските от първия двубой на „Васил Левски“ си казаха думата. Отпаднаха, въпреки се противопоставиха добре.

Колко голяма роля може да изиграе еуфорията на „Герена“ за евентуално влизане на Левски в групите на ЛК?

Да, там има много силна положителна енергия, която придвижва нещата напред. Не съм виждал подобно обединение от години между фенове, треньори, играчи и ръководители. Абсолютно всички са заедно и това е нещото, което дърпа Левски напред. Естествено, Мъри Стоилов е архитектът зад това обединение, за което го поздравявам – така се прави. Надявам се да успеят да отстранят следващия противник и да влязат в групите. Пожелавам го и на ЦСКА.

Следващите съперници изглеждат преодолими – ирландци и малтийци. Може ли да има някакво подценяване?

Не, не очаквам подценяване. Малтийският футбол се развива доста добре в последните години. Вече има доста добри чуждестранни играчи там – бразилци, които са качествени. Определено няма да е както преди години, когато подобни тимове просто биваха разгромявани, без съпротива. Мачовете ще са сериозни, както и тези на ЦСКА. Да не забравяме и Лудогорец, който заслужава поздрави за достигането до мач с Динамо Загреб. Пожелавам им и на тях успех.

Да завършим и с националния отбор. Ясно е името на новия национален селекционер – Младен Кръстаич. Имате ли впечатления от неговата работа?

Не познавам новия селекционер Кръстаич и неговата работа, но визитката му е като на добър специалист на средноевропейско ниво. Мога да му пожелая само успех, за да може националният тим отново да започне да постига по-добри резултати.

Толкова ли са ни слаби играчите, че да не можем да победим дори и Гибралтар, според Вас?

Иска ми се да вярвам, че това не е нивото на футболистите ни и че те могат повече. Сигурен съм, че е така и се надявам, че това ще се случи в следващите мачове, за да може най-после да потръгнем нагоре.

И за финал, господин Кирилов – какво си пожелавате до края на 2022-а година?

Пожелавам си здраве, разбира се. Надявам се да продължим да побеждаваме с Ботев Враца и да радваме хората в града.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови