Лео Меси е луд по сладолед, приготвян от българин

Роналдиньо и Пау Гасол са най-големите пиячи, разкрива ресторантьорът Иван Генов

ОFFNews 19 май 2017 в 16:35 8509 0

Милиони футболни запалянковци по света умират за Лионел Меси, а той самият примира от кеф за сладолед „Дулсе де лече”. Приготвят му го отбрани готвачи под зоркия поглед на управителя Иван Генов от Пазарджик, който разказа уникални истории пред пазарджишкия вестник "Знаме".

42-годишният българин е управител на ресторанта „Белависта дел Жардин дел Норте”. "Дулсе де лече" е латиноамерикански десерт, подобен на крем карамел, а в този ресторант го приготвят изключително добре.

Меси е съсобственик на заведението. Идва поне пет-шест пъти годишно, но Иван е посрещал много футболни (а и не само) звезди и в този ресторант, и в други. Познава отлично старите и млади легенди на Барса, а и каталунците го познават отлично.

„Меси е обядвал няколко пъти, но всъщност този ресторант е основен пристан за брат му Родриго Меси, който също е съдружник и всеки ден е при нас. Вечерно време Лео не е идвал, но вие знаете, че той живее извън Барселона в едно имение от три къщи заедно с Родриго (той преди години на два пъти беше на проби в Локо Пловдив, б. р.).

Лео Меси е най-любезният спортист, който съм обслужвал и не преувеличавам. Винаги ми стиска ръката, никога не е отказвал снимка или автограф. Той и Роналдиньо са изключително вежливи и възпитани.

Меси като собственик не плаща нищо за това, което хапва, но последния път като беше при нас, остави 50 евро бакшиш. Беше на обяд с жена си, двете деца, жената на Родриго и големия му син, както и бащата на Меси.

А тук не е прието да се оставят бакшиши. Серхи Бускетс е оставял 20 евро, По 20 са оставяли и Жорди Алба, Шави Ернандес, Гуардиола… Най-големите бакшиши обаче оставяше Роналдиньо”, с усмивка коментира Иван.

„Като типичен „гаучо” Меси харесва месо, но не яде много. Повече хапва салата, октоподчета, скариди и белени сварени картофи (patatas hervidas) за предястие, филе от бяла риба на скара или телешко задушено за второ (най-често), както и зеленчуци (варени или на скара), а за десерт наистина умира за сладолед от „Дулсе де лече”. Но опитва от всичко.

За пиене - само минерална вода. Нищо газирано, никакви сокове или алкохол. Казват, че диетата му е такава заради стомашни проблеми. Всеки път, когато му поднесеш нещо на масата, благодари и се усмихва, въобще суперлюбезен е с всички.

Не говори много, защото е срамежлив. Не е като Пике или Дани Алвеш. Бускетс също е много срамежлив и прави това, което жена му каже. Жената на Лео пък е суперготин и земен човек. За разлика от половинката си, тя пие кока кола и яде всичко”, разказва нашенецът.

От клиентите му само двама спортисти не пият алкохол - Меси и Пау Гасол, испанското баскетболно крило на Сан Антонио Спърс. Другите са жадни за бира, вино, а има някои, които минават през доста напитки и свършват с джин тоник. Най-големи „алкохолици” обаче са Роналдиньо и „Ла Бомба” Наваро (гардът на баскетболния „Барселона”, б.р.).

Тези хора могат да погълнат огромни количества. Роналдиньо редовно си пиеше по бутилка и половина червено френско вино и на другия ден бележеше в противниковата врата. Но бразилците са корави като българите!

Не че сега Роналдиньо няма „последователи”. Преди три седмици сядат на обяд при мен Пике и Лео Меси. Точно 13 часа обедно време е и аз им сипвам вода. Лео ми благодари, а Пике изненадано поглежда бистрата течност в чашата и ме пита какво вино ще му налея…”

В Испания Иван е от 15 години, а от тях 12 е в Барселона, но не обича да се задържа на едно място. „Оздравява” ресторантите, които издишат. „В последните 10 години работя за братята Иглесиас, които имат пет ресторанта, а като съдружници с известните готвачи и предприемачи.

В „Белависта дел Жардин дел Норте” са съдружници с Лео и Родриго Меси. Открихме ресторанта през юни миналата година. Първите два месеца карахме само на проби и в края на юли го отворихме за клиенти.

В момента съм в отпуск и след това започвам в друг ресторант, но имам предложения за работа в Берлин и в Лос Анджелис и се замислям дали да не отида. Тук започна да не ми харесва, а и е доста скъпо”, признава българинът.

Иван и цялото му семейство са големи фенове на Барса и често са на „Камп ноу”. После пък футболистите му връщат визитата в ресторантите, в които е бил в последните години.

заб. Публикуваме със съкращения. Цялата история, разказана от колегата Тодор Гроздев, може да прочетете ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews