Илиан Стоянов пред Efirbet: Българският футбол копае дъното, Мъри спаси Левски от фалит

OFFNews 20 декември 2022 в 10:00 1972 0

Илиан Стоянов

Снимка Efirbet:

Илиан Стоянов

Бившият играч на Левски, Илиан Стоянов-Коловати, даде ексклузивно интервю за сайта Efirbet.com. В него бившият бранител изказа гледната си точка върху изминалото Световно първенство. Самият Стоянов не е останал докрай очарован от времето на провеждане на форума, посочвайки голямата бройка отсъстващи играчи с контузии. Той не пропусна да отбележи и отличното представяне на Япония, където той живее от дълги години.

Коловати отново потвърди мнението си, че е необходима коренна промяна в българския футбол, започваща от обновление в БФС. Той посочи Димитър Бербатов и неговия екип като същинска алтернатива и допълни, че от години родният футбол копае дъното.

Здравейте, господин Стоянов! Световното вече приключи. Кои бяха нещата, които Ви направиха най-отчетливо впечатление?

Впечатление ми прави, че вече няма аутсайдери. Преди Бразилия, например, ако играеше с някого, задължително печелеше. Видя се, че това вече не е така, всички футболни нации се развиват и са изключително равностойни на подобни форуми. Това ми направи най-силно впечатление.

Сполучливо ли се оказа провеждането на Световно през есента и спомогна ли за качеството на играта?

Според мен не беше моментът за Световно първенство. Бяхме свикнали да гледаме подобни форуми през лятото и беше странно да е по това време Световното. Не мисля, че беше добър момент за провеждането му. Много от отборите в Европа са изиграли голям брой мачове в евротурнирите и в първенствата, има умора. Имаше и доста контузени играчи, така че таймингът не беше оптимален. Така са преценили от ФИФА обаче, така че трябва да се съобразим.

Япония беше сред приятните изненади на шампионата, показвайки страхотен футбол. Логичен ли е този резултат на база на голямото развитие на японския футбол през последните 1-2 десетилетия?

Да, може да се каже, че e логичeн. Много добро представяне направи японският отбор. Преди началото на шампионата треньорът Мориасу каза, че целта е да се минат групите, което прозвуча странно, имайки предвид, че японците бяха в група с Германия и Испания. Представянето обаче беше отлично, дори и след загубата от Хърватия.

Виждаме, че от години насам играчите от Япония се котират все по-добре в топ 5 първенствата. До каква степен прословутата японска дисциплина е в основата на това?

Наистина са много дисциплинирани, изпълняват всичко, което им каже треньорът и играят в много силни първенства. Всеки японски играч, който направи силен сезон в първенството, бърза да излезе в чужбина. Нивото на националния тим е много силно. Преди години, когато дойдох тук, имаше само 4-5-ма играчи, които играят в Европа, а местното първенство беше доста силно. Повечето добри състезатели играеха във вътрешния шампионат. Сега по-младите не се застояват в Япония и се котират отлично на Запад. Този процес е нормален, тъй като всеки иска да се докосне до най-високото ниво на спорта.

Кой тим беше голямото разочарование на шампионата?

За мен Германия. Това е страна, която винаги е имала силен национален отбор. През тази година не бях следял техни мачове, но с футболни хора от Германия говорех и те ми казаха, че нещата не са съвсем на това равнище, на което сме свикнали. Бях учуден, тъй като германската стратегия е доказана във времето като успешна. Останах разочарован от представянето им.

Какво Ви допадна в най-голяма степен в Япония, за да се задържите и установите там от толкова години?

Културата най-вече. Доста бързо свикнах с начина на живот в Япония и на втория месец осъзнах, че мястото ми е тук, в Япония, след като приключа с футбола. Владея вече и езика и успявам да се справям.

Намирате ли време да следите българския футбол и какви са Ви впечатленията, ако да?

Следя българското първенство, да. Следя класирането и какво се пише по медиите. В повечето случаи гледам мачове на Левски. Нивото на клубния ни футбол е доста слабо, както и на националният тим. Копаем дъното във всички отношения и изобщо не съм впечатлен от нивото.

Споменахте темата за националния ни отбор. Видяхме подобрение в резултатите в последно време при Младен Кръстаич. Оптимист ли сте от видяното, че по-добри дни предстоят?

Има някаква еуфория, след като играхме с отбори, които не са барометър за нивото ни. Срещу по-добри тимове ще се види докъде сме стигнали. Има съживяване, но то е по-скоро на база на емоцията, която идва след смяна на треньор. Има и нови футболисти, млади, които влизат с голямо желание. Много е рано да се говори обаче.

Необходимо е да се погледне към БФС. Трябва да се изкоренят досегашните управници и да влязат нови хора, със свежи идеи. Дотогава само замазваме нещата. Националният отбор ми е болна тема. Има голяма корупция по всички етажи в родния футбол. Помията е пълна.

Виждате ли потенциал в настоящите кадри за класиране на голям форум в близко или далечно бъдеще?

Честно казано, от много години не съм гледал националния отбор. Изключение прави мачът със Северна Македония, тъй като ми беше интересно да гледам това местно дерби. Има качествени играчи, разбира се, но не мога да предскажа как ще се развият. Има си специалисти в България, които да ги развиват. Не мога да кажа кои имат и кои нямат бъдеще. Трябва да се работи с тези момчета.

Засегнахте темата за БФС и Борислав Михайлов. Може ли възкачване на Димитър Бербатов да раздвижи нещата наистина?

Абсолютно съм сигурен в това, тъй като Бербатов няма да работи сам, а в екип с хора като Стилиян и Мартин Петров, които ще работят в името на българския футбол, а няма да търсят собствената си финансова изгода. Нека да му бъде даден шанс. Не се знае дали и той ще се справи, но нека да има промяна. Ако той не се справи добре, то Бербатов ще си тръгне сам, за разлика от Боби Михайлов.

Това са млади и образовани хора, които ги познава целият свят. Не, че Борислав Михайлов не е уважавано име. Аз и цялото мое поколение израснахме с хора като Боби Михайлов, който беше идол за деца, докато беше футболист. В момента обаче копаем дъното и то се копае от дълги години.

Знаем, че Левски е клубът на Вашето сърце. Преди около година и малко нещата не изглеждаха розови, но сякаш всичко се развива в правилна посока. Каква трябва да е следващата крачка, според Вас?

Трябва да има финансова сигурност, което е най-важното за спасението на Левски. Аз съм много щастлив, че Мъри Стоилов се върна. Той беше човекът, който спаси Левски от фалит и обедини феновете зад себе си.

Биха ли останали феновете така близо до клуба, ако Стоилов спре да бъде част от този проект?

Не съм сигурен. Ако се стигне до сделка и идване на нови собственици, без те да се възползват от капацитета на Мъри, то това ще е голяма грешка на тези хора.

Говори се за влизането на нов инвеститор в клуба. Сериозен ли е, според Вас, интересът към Левски?

Тук говорим за хора на доста високо ниво. Не мога да кажа какви са му намеренията – дали вижда Левски като бизнес проект, или нещо друго, но това е човек с много финанси. Държи отбор от Висшата лига, както и няколко клуба в Турция. Той има сериозна финансова мощ, така че се надявам да има и визия за развитието на клуба.

Всеки нов собственик обаче трябва да знае, че феновете на Левски не прощават и на собственици. Доста се опарихме, тъй като в момента говоря като фен. Новият собственик трябва да знае, че почитателите са много взискателни и те няма да допуснат отново модел, при който собствениците биват спускани с парашут от определени хора по политическа линия.

Това ще е така, докато Станимир Стоилов е там. Без него, не съм сигурен какво ще се случи. Със знанията на Мъри и парите на този човек Левски може да стане стабилен европейски отбор, както беше по време на първия период на Стоилов, когато редовно се играеше в Европа. Тогава той трябваше да получи време, за да обнови отбора, но Батков прибърза с неговото уволнение, което беше голяма грешка.

И за финал, господин Стоянов – какво си пожелавате за 2023-та година?

Първото нещо, което винаги желая за мен и роднините ми, е здраве. Всичко друго е на втори план. Пожелавам на всички българи да са живи и здрави и да се запази България, тъй като виждаме, че в страната става все по-зле с всяка година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови