Вотът може да се контролира чрез номера на бюлетината, но трудно

OFFNews 13 май 2014 в 12:03 3440 10

Възможен е контрол на вота чрез номера на бюлетината, но е нужна висша математика.

Уникалните номера на бюлетините дават възможност за контролиране на вота за европейски депутати, но само от хора с много добри математически познания.

Това обяви един от членовете на ЦИК - Цветозар Томов (от гражданската квота), в интервю за bTV. 

С новия Изборен кодекс се въведоха серийни номера за изборните книжа - те са 8-цифрени и се печатат както върху бюлетината, така и върху кочана.

Експерти вече алармираха, че с помощта на член на секционната комисия, дадена партия може да знае реда на гласувалите граждани и при отварянето на урната с бюлетини е в състояние да ги свърже с конкретни гласове.

Томов призна, че подобна схема трудно ще се реализира, защото изисква много добри математически познания, а в повечето секционни комисии в страната правели грешки при събирането на три числа.

Според него на тези избори има пълна сигурност в печатницата, която изработва бюлетините - БНБ, и „не може да се изнесе хартийка”, тоест повторение на Костинбродската афера не е възможно.

Калин Славов от „Прозрачност без граници” коментира, че в рамките на трета поредна кампания организацията настоява за създаване на преброителски центрове, за да не бъдат броени изборните книжа от секционната комисия, пред очите на която са гласували хората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!