Толкова ли е богата България, че отваря 47 секции в Испания за евроизбори?

Нели Христова Кочева Последна промяна на 12 май 2014 в 15:20 9334 17

Снимка Flickr

Това писмо ни бе изпратено от Нели Кочева - българка, която живее в Испания от години. OFFNews остава отворен да публикува и други мнения по темата.

Казвам се Нели Христова Кочева и съм председател на българска асоциация, основана през 2002 година в Испания, Хетафе (на 11 км от Мадрид с 172 526 жители, от тях 2442 българи), която развива най-разнообразни дейности (българско училище, библиотека, курсове по испански за българи и т.н.). Наред с това редовно организираме избирателни секции, за да могат нашите сънародници - дори и зад граница - да упражнят конституционното си право на глас.

Първите избори, които проведохме, бяха през 2005 година. От тогава винаги сме се включвали активно в подготовката на парламентарните и президентските избори, съдействайки на българското посолство в Мадрид. Никога обаче не сме правили европейски избори - законът през 2009 г. беше различен, а и към гласуването за българските кандидати почти никой не проявява интерес, може би защото европейските граждани, които имат адресна регистрация в Испания могат да гласуват в испанските избирателни секции.

Според новия Изборен кодекс секция извън страната за вота на 25 май се образува, ако в местата в държава-членка на Европейския съюз, в която на проведени до 5 години преди изборния ден избори (2009 г.) е имало поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. Това означава автоматично разкриване на секция. При нас, в Хетафе, на последните избори през 2013 г. гласуваха над 750 избиратели, което означава, че автоматично трябва да се образува такава.

Никой обаче не съобрази, че една секция не може да се отвори автоматично - това е свързано с преговори с кметството, с пускане на молби за помещения (наемът в Хетафе е 334 евро, а има и места, където ще се плати повече), кабини, урни, охрана, да се уведоми полицията и др. Освен това трябва да се търсят хора за комисията (и то хора с опит и поне един от тях да е с компютърна грамотност), да се мисли за настаняването на члена от комисията, който ще бъде изпратен от България (винаги има по един командирован) и т.н., и т.н.

В Испания ще има 47 избирателни секции за 151 128 българи (колкото е броят на сънародниците ни тук към 01.01.2014 г. според испанския Статистически институт). Само в област Мадрид ще бъдат разкрити 5 секции - в посолството и още 4 в Хетафе, Мостолес, Алкала де Енарес и Коядо Виялба.

Ако не отворим секция в Хетафе, най-близката до нас ще е на 20 минути, в съседен град.

Тъй като имам много контакти с българи и съм говорила с много хора, мога да кажа със сигурност, че броят на хората, които ще гласуват на изборите за европарламент ще бъде незначителен. И такова е положението не само при нас, а и на много други места в Испания. Не виждам защо трябва да се отваря избирателна секция и да се разхищават човешки и материални ресурси, с други думи - да се харчат грешни пари.

Толкова ли е богата България? Толкова ли няма къде да се вложат тези пари?

Не ме разбирайте погрешно - не, че не искаме да гласуваме, напротив - искаме и ще гласуваме, но на парламентарни и президентски избори, от които реално зависи случващото се в страната ни! Това, което не разбирам е недоглеждането в новия кодекс и излишното разхищаване на средства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.05 2014 в 03:10

По една секция в посолствата е напълно достатъчна. Там могат да гласуват официално командированите.

Емигрантите-невъзвръщенци не трябва да имат право на глас. Те са напуснали Родината си, и нямат намерение да се прибират в нея. Защо трябва да имат право в такъв случай да определят бъдещето ѝ?

Изобщо право на глас трябва да имат само българите, живеещи в България, а в чужбина единствено изпратените там в командировки. Като си се отказал от Родината си заради печалбарство не ти се полагат права. Тук трябва да се въведе критерият за уседналост.

16.05 2014 в 00:33

За България е много важно да гласуват българските емигранти, защото са много и поради това България има нужда от тях, колкото и да не го вярвате. Най-добре би било ако си бяха тук. Но като си представя, че най-много емигрират хора които не смятат, че нещо се е променило или се променя от преди 10ноември то си мисля, че повечето от емигрантите няма да гласуват за партията столетница нито за фирмата с обръчите. Затова са важни емигрантите.

12.05 2014 в 21:23

Бре, Станишев като отвори 500 секции в Турция през 2009 година, къде бяхте?

12.05 2014 в 20:49

Не е вярно, че не плащаме данъци в България. Да не говорим колко хора пращат пари в България от чужбина. Няма значение къде по света си, за да гласуваш. Някои хора в чужбина са направили в пъти повече от други в България и не са спрели да се интересуват. Госпожата има право на мнение, но не е права по отношение на секциите, защото миналата година в Лондон беше революция...Иначе по отношение на това дали българите в чужбина са по-малко българи, дори не ми се спори... подобно мнение показва само комплекси...

12.05 2014 в 18:01

@koroin1980, в Турция за следващите избори има само 1 секция.
Влезте на сайта на ЦИК и ще видите сам. И мен ме учудва факта, че в Испания има 47 секции.

http://www.cik.bg/reshenie/?no=277&date=03.05.2014

12.05 2014 в 17:52

Та еба у голия червей!
Абе гомно пламенно, нали живее у софия бе да та еба у съсухрения лъжец да та еба!
Га па "живееш" у град с 1000 студента?


ха-ха-хахххх!


Преди 2 месеца де кацна, мое ли каеш? а? и коя компания беше бе келеме!


дата еба у укрозвера да та еба!

земай надуваемата кукла тимошкиня вурст под ръка и отивай да си легаш. айде.

pbs.twimg.com/media/BnbZvz_CEAAe3S7.jpg:large


мамка тий поръ лъжлив дейба. бил си оставил жиБа на изхода за алмерия. ха-ха-хаххх
гомньо, одил да си прави пешеходен алъш-вериш с цигари 2 пъти и големата рапта си станал. гол охлюв. У Гренада - пешком, тънкана. Ми чи ти си същия като тия на Капъкуле Бе, мангал! сигурно и до Пирот одиш пеша ели с коллото.
Аре беги при мажо си, дет ти е дал 3-тото "гражданство" слещу един сфинктер.

12.05 2014 в 17:42

Пламенчо разбира се ,че пращаш пари, само, че на майка си и на баща си, а аз от моите данъци плащам за магистрали и зали и за заплати на полицаите , а ти като си дойдеш в България най-много ревеш , че полицаите не ти пазят добре колата с чужд номер и че се правят ремонти по пътищата ремонти точно когато ти искаш да хвърчиш по магистралите.....

12.05 2014 в 17:32

На Пурко да отговоря!Тук в града в който живея,само студентите са около 1000 и още толкова сме българите които живеем тук!Не ми обяснявай как трябва да се регистрираме !Първо в интернет няма как да стане!Второ,трябва по един или друг начин,да се съберем/явно на вечеринка/,да съберем подписи/,да изберем някой който да отиде до Киев/на 700к/,и ако намериш някой дебелогъз служител,който да ти обърне внимание ,може и да се получи!А това със регистрирането в cik.bg,просто забрави!Никаква връзка със сайта...както винаги!И сега се принуждавам да бия 1200км,в едната страна за да гласувам!А на олигофрена СТИГА,му отговарям!Знаеш ли колко милиарди евро изпращат в България работетище навън?Не само ти плащаш данъци,а може ида си от тези дето се водят на минимална заплата,за да плащат по малко!А?

12.05 2014 в 17:00

В чужбина въобще не трябва да се гласува-освен командированите и работещите в посолствата.....другите не плащат данъците си в България.От къде накъде аз с моите данъци ще плащам на последиците от гласуванията на емигрантите......

12.05 2014 в 16:48

Абе някой трябва да натисне ядреното копче скоро и да се приключва :/