Бюлетината, с която гласуваме на евровота, ще е над 30 см

Нели Чолашка 08 май 2014 в 15:39 7794 3

Умален вид на бюлетината.

Централната избирателна комисия показа днес умален вариант на бюлетината, с която ще се гласува на изборите за Еврапейски парламент на 25 май.

Оттам отказаха да дадат подробности за реалния размер на бюлетината - от съображения за сигурност, но уточниха, че тя ще е малко по дълга от лист А4. Лист А4 е дълъг 28.5 см.

Към момента бюлетини се печатат само в БНБ и вероятно няма да бъдат използвани другите две печатници с лиценз за отпечатване на ценни книжа, уточниха говорителите на ЦИК.

Комисията е подготвила и клип, в който на избирателите се обяснява как точно трябва да гласуват.

В него се напомня, че в квадратчетата вляво се отбелязва партията, коалицията или независимия кандидат, за който искаме да гласуваме. Вдясно пък срещу всяка партия и коалиция има кръгчета с номера от 1 и 17 - номерата на кандидатите. Те се зачеркват, ако искаме преференциално да гласуваме за някой в листата.

Напомня се също, че на тези избори можем да отбелязваме избора си с два знака X и V.

В долния десен края на бюлетината е поредният й номер, който членовете на комисията трябва да сравнят с номера в кочана, после да откъснат и да пуснат в специална кутия.

Говорителите на ЦИК напомниха и за срока за смяна на адреса, на който може да се гласува - 10 май е последният срок, в който може да се подаде заявление за гласуване по настоящ адрес, както и за удостоверения за гласуване на друго място, което е предназначено за членовете на избирателните комисии и наблюдателите.

До 17 май гражданите могат да подават заявления за допълване в списъците, ако е допусната грешка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews