Така ще изглежда изборната бюлетина

OFFNews Последна промяна на 24 април 2014 в 12:40 14309 5

Бюлетина

На заседанието си вчера Централната избирателна комисия утвърди с решение окончателния вариант на бюлетината, с която на 25 май ще гласуваме за Европейски парламент.

В левия край на бюлетината ще се изписват имената на партиите, коалициите и независимите кандидат, които се състезават на изборите. Пред техните наименования ще има квадратчета, в които избирателите трябва да посочат с „Х“ или „V” за коя формация (или независим кандидат) гласуват.

В дясната част на бюлетината ще са разположени кръгчета с номерата от 1 до 17. В случай, че избирателят има предпочитания към някой от кандидатите на партията, за която дава своя глас, може да посочи това, отбелязвайки – отново с „Х“ или “V”, номера на своя фаворит в партийната листа. Във всяка тъмна стаичка ще има изложени листите на всички формации, така че избирателят да направи нужната справка за номера, под който е поставен неговият любим кандидат.

Новият вид на бюлетината се наложи заради промени в Изборния кодекс, които парламентът прие на 11 април. По настояване на ДПС в изборните книжа бяха въведени кръгчетата за преференциите. Хората на Местан се опасяваха, че ако и партиите, и кандидатите са оградени в квадратчета, това ще обърка избирателите им и те биха могли, по невнимания, да изразят предпочитание за някой кандидат, с което да пренаредят листата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.04 2014 в 19:49

Вече си представям каква пълна обърквация ще настъпи с т.нар. преференция и до колко невалидни бюлетини ще доведе това!

24.04 2014 в 19:35

По новините казаха, че няма да се представя как ще изглеждат бюлетините, за да се избегнат фалшификати :))))))

24.04 2014 в 16:18

02 - Не са спортен сайт, но не са и новинарски от известно време. :)

24.04 2014 в 13:35

Нищо не разбирам - колко кандидати трябва да посоча и как се оценява преференцията. Hе сте спортен сайт, постарайте се малко?

24.04 2014 в 13:30

да вземат да си ограмотят електората,не да променят бюлетините както им оттърва макар,че пак ще им трябват клечки или конци за да се ориентират кое точно място да отбележат.!!!