Трети тур на местните избори ще има в над 10 населени места

OFFNews 02 ноември 2015 в 10:56 4007 0

Трети тур на местните избори ще има в над 10 населени места

В около 15 населени места ще има трети тур на местните избори заради подадени равен брой гласове на балотажа, показват данните на ЦИК. В Централната избирателна комисия (ЦИК) са пристигнали протоколите от 80 общински избирателни комисии от общо 265, съобщава БНР.

По-рано говорителят на ЦИК Камелия Нейкова заяви:

Почти 100% от протоколите на секционни избирателни комисии (СИК) са въведени в общинските избирателни комисии (ОИК). Към момента 74 ОИК, включително София и Варна, са предали протоколите и в ЦИК. Не разполагаме все още с данни за активността, тъй като върви процедура по въвеждане на всички протоколи и в ЦИК.

Като цяло жалбите и сигналите на втория тур бяха значително по-малко, в сравнение с първия тур.

По въведените в ОИК протоколи, очертава се в две кметства – Медникарово и Софрониево, да се произвеждат нови избори, тъй като кандидатите, които са участвали на втория тур, са получили равен брой гласове. Съгласно Изборния кодекс, когато има такава ситуация, ЦИК предлага на президента насрочване на нови избори.

На въпрос, отстранени ли бяха всички слабости от първия тур, Нейкова отговори:

Може би слабости има винаги при произвеждане на избори. Аз не бих казала, че е имало нещо, което не се е случвало, което, разбира се, не означава, че трябва да се случва отново. Мисля, че бяха преодолени слабостите, които бяха констатирани при първия тур и при втория тур ОИК се справиха по-бързо. Не бива обаче да се правят сравнения на несравними неща, тъй като вторият тур е значително по-лек от първия, където гласувахме в няколко вида избори с повече бюлетини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови