Quantcast

Как можем да пренаредим листите на партиите

Нели Чолашка Последна промяна на 22 април 2014 в 15:30 10445 4

За първи път преференциалния вот може да бъде определящ.

За първи път българският избирател ще има реална възможност да пренареди листите на партиите на предстоящите избори за Европарламент.

В новия Изборен кодекс е предвидено при вота за Европейски парламент да има възможност за преференциален вот, който за първи път може да бъде определящ.

Дори и прагът, при който харесван от нас кандидат може да се издигне нагоре в листата,  е много приличен - 5%.

Ако например една партия получи 100 000 гласа на евровота и един от кандидатите е 6-ти в листата, но получи 5138 гласа под формата на преференция, той може да стане водач на листата. Ако обаче седмият има 5139 гласа, то той ще отиде на челно място, а шестият ще стане втори в листата. 

Принципът е прост - първи ще е кандидатът, получил най-много преференциални гласове, а след него се нареждат следващите според гласовете, които са получили.

И на предишните избори за Европарламент през 2009 г. имаше възможност за преференциално гласуване, но системата беше така измислена, че правеше почти невъзможно пренареждането на листите - прагът беше 15%, но ако двама кандидати имат над 15%, запазва се първоначалната подредба на листата.

От партиите, изпратили свои представители в Европейския парламент през 2009 г., над 15% преференциален вот получиха само две кандидатури - на Меглена Кунева, която тогава беше в листата на НДСВ, и Надежда Михайлова в листата на Синята коалиция. И двете обаче така или иначе бяха водачи на листите.

Реалната възможност да се пренареждат листите най-много притеснява ДПС. Заради тях в новия изборен кодекс беше записано, че при изборите за национален парламент листите, в които не е посочена преференция, се счита за преференция за водача (при този вот прагът за издигане нагоре в листата е по-висок - 7%.). Така на практика водачът не може да бъде изместен.

За евроизборите пък ДПС в последния момент предложи и бяха приети промени във визията на бюлетината, за да не се объркат избирателите на ДПС и без да искат да гласуват и преференциално.

Първоначално одобрената от ЦИК бюлетина трябваше да се състои от две части с квадратчета - в лявата квадратчета с номерата на партиите и коалициите, а в дясната срещу всяка партия ще има 17 квадратчета, което са номерата на кандидатите за евродепутати.

По предложение на ДПС квадратчетата вдясно ще бъдат заменени с кръгчета. Вероятно им се струва по-лесно да кажат на своите избиратели да отбелязват само квадратчетата и де не пипат кръгчетата.

Според политолога Димитър Димитров дори и избирателите на ДПС не бива толкова да бъдат подценявани, и на практика не са подценени от лидерите си, а става въпрос за демонстрация на сила от страна на ДПС.

За избирателите, които искат да отбележат преференция, е много важно предварително да се запознаят с листите на избраната партия, защото в бюлетината ще са изписани само номерата на кандидатите без имената им.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.04 2014 в 17:13

Ето точно това е обезоръжаващото средство и мъничкото трънче в петата на всички плювачи и оракули срещу успеха на РБ, които дълго и напоително развиваха конспиративните си теории и откровени лъжи, за това, че Меглена Кунева ще е препъни-камъкът при избора на дясно ориентираният избирател, по простата причина, че ако някой не я харесва или НЕ ЖЕЛАЕ точно ТЯ да отиде в Брюксел, спокойно може да гласува за всеки следващ в листата на Блока!

22.04 2014 в 19:31

Всъщност тази възможност придава смисъл на това да ида да гласувам. Да се надяваме до скорошните парламентарни избори да оправят прага и там, че доста удобничко са си го направили.

22.04 2014 в 17:33

Почти се изкушавам да гласувам преференциално за някой кандудат от ДПС, различен от Пееф. Почти.

22.04 2014 в 16:09

Харесва ме това, че ще мога да си избера, за кого точно давам гласа си!