Проверете дали партиите злоупотребяват с личните ви данни

Последна промяна на 19 септември 2016 в 14:58 5191 1

Избирателите могат да проверяват дали партиите злоупотребяват с данните им

Гражданите могат да проверяват през електронната система на ЦИК дали името им присъства в списъците за подкрепа за участие на президентските избори и на националния референдум. Проверката може да бъде правена от днес, като към момента е достъпна само подписката за президент на ГЕРБ, тъй като само тази партия се е регистрирала за изборите. 

"Гражданите вече ще имат възможност да извършват и проверка в списъците в подкрепа на партии, коалиции и инициативни комитети, които ще се регистрират за участие в информационно-разяснителната кампания на националния референдум. Възможността за проверка става през интернет страницата на ЦИК“, говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

„Регистрирани са два инициативни комитета за издигане на независим кандидат, но е рано за списъка за подкрепа, тъй като той се представя в ЦИК заедно с документацията за кандидатската листа“, обясни още Нейкова, цитирана от "Фокус".

Тя уточни, че когато избирателят желае да извърши проверка получава своя персонален идентификационен код на електронната си поща, след което влиза в системата и въвежда своето ЕГН, персоналния идентификационен код, контролния код и изпраща заявлението до системния оператор, като по този начин може да извърши проверка дали фигурира в съответния списък. „Ако установи, че фигурира в списък, в който не се подписвал и неправомерно са използвани неговите лични данни, тогава той трябва да се обърне към КЗЛД, която дава доста указания в тази посока“, посочи още Нейкова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-431

1

Black Hex

19.09 2016 в 16:31

Ми не щем. ЦИК събира имейли и към тях прикрепя егн-та. Мне, мерси!
Аз пари за електронен подпис съд давАл... за кво?!
Да ви с*ра на iПравителство да ви бях ср*л!