В ЦИК още се чудят при какви условия да дават бюлетина за референдума

Николаос Цитиридис 15 септември 2016 в 16:12 4207 3

Снимка OFFNews

Александр Андреев, Цветозар Томов и Камелия Нейкова

Дали сами ще си искаме бюлетина за референдума, или тя ще ни бъде предоставяна заедно с тази за президентските избори тепърва ще бъде изяснявано от Централната избирателна комисия. Това стана ясно от днешния първи брифинг на ЦИК за изборите през ноември. 

Методически указания, които тепърва ще се изработват, ще внесат повече яснота за това как ще се процедира с бюлетината при влизане на избирател в секцията за гласуване. 

Миналата година по време на общинските избори и референдума за електронното гласуване, бюлетината за допитването се даваше, когато избирателят сам си поиска. Още в първите часове на изборния ден това се превърна в скандал и спешно ЦИК разпореди бюлетина за референдума да се дава задължително

Именно въпросите на журналисти за бюлетината за референдума смутиха говорителите на ЦИК Камелия Нейкова, Цветозар Томов и Александър Андреев. Първоначално те не можаха да дадат конкретен отговор дали ще трябва да искаме, или ще ни дават бюлетина за допитването. 

Нуждата от методически указания и чуденето по темата си има причина, обясниха от ЦИК с пример. Проблемът е, че ако човек не знае за референдума и получи бюлетина, той ще пусне празна такава в урната, което би попречило на резултатите от допитването. Дали тази бюлетина просто няма да се счете за невалидна, от ЦИК не коментираха.

На брифинга от Комисията коментираха още и новостите около тазгодишния вот - задължителното гласуване и графата "Не подкрепям никого" в бюлетината. 

С новите правила в Изборния кодекс гласуването вече е задължително, като при негласуване от два последователни пъти за един и същ избор вашето име се заличава от списъците. Например, ако не гласувате сега на президентските избори и на тези, които вероятно ще бъдат след пет години, то за по-следващите вече няма да ви има в списъка.  

Ако искат да гласуват и за президентските избори, и за референдума, българските граждани в чужбина ще трябва да подадат две заявления за целта. Припомняме, че за откриване на секция извън граница са нужни минимум 60 заявления до ЦИК. 

От Централната избирателна комисия заявиха още, че до момента за участие на президентските избори заявление за регистрация са подали само ГЕРБ и Инициативният комитет, който издига Веселин Марешки. 

За участие в разяснителната кампания за референдума до момента няма нито едно заявление. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13277

3

66

15.09 2016 в 20:30

БУКМЕЙКЪРСКИ ТЕРЗАНИЯ ?!

аз залагам, че ще назначат за премиер масон и пишман учен от БАН.

13277

2

66

15.09 2016 в 17:52

ама тия предмети от ЦИК какво искат ?!

ДА ГИ МОЛЯ ЗА БЮЛЕТИНИ ЛИ ????

ЗА КОЯ БЮЛЕТИНА ДА ГИ МОЛЯ ???

ЗА БЮЛЕТИНА ЗА ИЗБОР НА СЛАМЕНО ЧУЧЕЛО В ПРЕЗИДЕНТСТВОТО ЛИ

ИЛИ ЗА БЮЛЕТИНА ЗА РЕФЕРЕНДУМ ?????

АЗ ЗА НАЗНАЧАВАНЕ НА ЧУЧЕЛО НЯМА ДА ГЛАСУВАМ !

САМО ЗА РЕФЕРЕНДУМ ИСКАМ БЮЛЕТИНА !