'Правосъдие за всеки' се извини за издигането на Лозан Панов

Мая Младенова 15 ноември 2021 в 13:16 23744 5

Снимка БТА

2 октомври 2021 г. Инициативен комитет издига Лозан Панов за президент.

Двама представители на инициативата "Правосъдие за всеки" се извиниха за издигането на Лозан Панов за президент.

Ден след вота Пепи Кънчев и Емил Георгиев написаха, че този избор се е оказал грешка и че пътищата на инициативния комитет и на кандидата са се разделили още в самото начало на кампанията. "Правосъдие за всеки" бе ядрото на Инициативния комитет, издигнал председателя на ВКС за кандидат-президент.

"Искам да се извиня на всички, които подведох с издигнатата от ИПВ кандидатура. Да, заблудих ви, за което ви моля да ми простите", написа днес Пепи Кънчев във фейсбук профила си.

"Отчитам участието си в това начинание като грешка, за която съжалявам и се извинявам. Каузата, стояща зад него, обаче си остава. Тя е по-голяма и по-важна от всякакви кандидатури, заради което и аз оставам с нея", пише на свой ред в блога си Емил Георгиев.

На изборите за държавен глава на 14 ноември Лозан Панов остана с пети резултат и според неокончателните данни събира малко над 3% от гласовете.

Пепи Кънчев разказва, че ИК бил първоначално стъписана от репликата за "фалшивия герой" по адрес на Румен Радев. Тогава щабът предложил да се изработят ясни послания в кампанията. "Отговорът на нашето предложение от кандидата беше, че той САМ ще определя посланията си, САМ ще избере кой да го консултира, САМ ще определя програмата си в кампанията и посещенията из страната, САМ ще определя кой член ИК в коя медия ще говори в задължителен синхрон с неговите послания", пише Кънчев. 

ИК и предизборният щаб останали "изумени" и от обвинението към действащия президент, че не е подкрепил парламентаризма и е следвало да проведе разговори с ГЕРБ и ДПС за съставяне на правителство. 

"Поискахме обяснение. Беше ни обяснено, че посланията сам ще си ги готви, че посещенията в страната ще ги прави заедно с местни представители на ДБ, че ще разчита основно на своята ПР-ка. Разбрахме, че предизборен щаб няма да има, а ИК бе предсрочно освободен. (...) Цялата кампания, която видяхме беше изцяло организирана, проведена и изговорена от самия кандидат без участието и помощта на ИК", добавя Кънчев.

Емил Георгиев изказва сходна позиция и споделя:

"Участвах в инициативния комитет, издигнал Лозан Панов като кандидат в президентската надпревара. С убеждението, че издигаме доказал се във времето боец за правосъдие, управленец, достигнал кариерния си връх в съдебната власт, готов да бъде държавник на още по-високо равнище. Проведената от Панов и екипа му кампания ми показа, че съм сгрешил".

В задочния разговор за кандидатурата на Лозан Панов с пост във фейсбук се включи и неговият пиар Ивет Добромирова. Нейната позиция е, че веднага след първото интервю на Панов срещу него застанали и ДБ, и хората от Инициативния комитет:

"ДБ от своя страна и не само на ниво своите лидери, се заяви като опозиция на Лозан Панов веднага след първото му интервю, в което той определи Радев като "фалшив герой". Тогава срещу него застанаха и 90% от инициативния му комитет, начело с всички от "Правосъдие за всеки". (...) Лозан Панов имаше безрезервна подкрепа единствено и само от членовете на ДСБ и отчасти от Зелено движение в рамките на това, което смело всички наричат "кампания".

Добромирова посочва, че кампанията на Лозан Панов била финансирана с едва 50 000 лева, а "всички "свободни и демократични" медии работиха против Лозан Панов". Самата тя опитала да разубеди съдията да се кандидатира заради високото одобрение за Румен Радев, подкрепата на много десни избиратели за действащия президент и на 600-те хиляди гласа, на които ГЕРБ може да разчита.

"Лозан Панов проведе своя кръстоносен поход на истината, защото това е неговият кръст и той си го носи. Аз съм горда, че бях негов оръженосец", пише Добромирова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

4

pisnamiotmutri

15.11 2021 в 14:39

Лозан няма да е последния в който статуквото инвестира години за да го активира срещу неудобите като му дойде времето.

Запитайте се нима в началото на подмяната на институциите ГЕРБ и ДПС биха сгрешили с Панов..

Гешев срещу Панов
Борисов срещу Радев

Разделяй и владей.

10212

3

Човека

15.11 2021 в 14:29

Като съдия може би е достоен професионалист, но като политик се показа кръгла нула. Освен че допринесе и за подкопаване на доверието към партиите на протеста.

2210

2

fishcake1

15.11 2021 в 13:29

Кой се казва Пепи?

6145

1

kokoten

15.11 2021 в 13:27

Идиотията край няма....
 
X

Да помогнем на украинските деца!