Първанов: Затвърждава се впечатлението за уговорен мач между БСП и ГЕРБ

OFFNews 07 ноември 2016 в 15:07 3377 1

Резултатът от президентския вот е неудовлетворяващ за нас. Имахме основания да се надяваме на по-добър резултат заради кандидатите ни и заради това, че започнахме първи идейния дебат и го направихме много убедително. Това заяви председателят на коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“, председател на АБВ и президент (2002-2012) Георги Първанов.

Ние поведохме битка срещу модела „Плевнелиев". Други естествено се възползваха, но това са рисковете на политиката. Ние направихме една модерна и стилна кампания, с идеи, за разлика от някои от опонентите. Грозно впечатление направи силовата дейност и внушаването на страха от страна на управляващите в редица региони, някои хора от БСП се стараеха да ни изчистят от политическото пространството повече, отколкото основния опонент - ГЕРБ“, посочи той.

Според Първанов впечатленията за договорка между БСП и ГЕРБ са се засилили след изборната нощ. „Затвърждава се впечатлението за уговорен мач между БСП и ГЕРБ. Пример за това имаме и от вчера в края на пресконференцията на БСП, когато бе повдигната темата за оставката на правителството. Тя бе сдъвкана от лидера на социалистите, усети се отказ от идеята им за една инициатива, която те имаха преди няколко месеца. На този етап се оказва, че нашата коалиция е единствената на практика опозиционна сила и че само ние поддържаме разбирането за необходимостта от предсрочни парламентарни избори. Всъщност, нека да не ни плашат предсрочните избори, те няма да създадат нестабилност. Ние излязохме от управлението на държавата именно в знак на несъгласие с политиките, които се провеждат от редица министерства и от правителството като цяло и нищо по-естествено, за разлика от други партии, е да поддържаме искането за предсрочни парламентарни избори. Защото твърдим, че това управление е изчерпано. Изчерпано е откъм идеи, изчерпано е откъм политики, изчерпано е като личности в редица министерства“. 

Първанов отговори и на въпрос за предстоящия балотаж и възможните решения пред АБВ и коалиционните й партньори. „Ние от АБВ ще направим проучване, допитване до нашите партийни структури за това каква да бъде позицията ни на балотажа. Водени от челния опит на нашите приятели от „Позитано“ и ние ще направим своето проучване. Но мога да ви кажа изпреварващо, че засега гласове за подкрепа на кандидата на ГЕРБ на „Врабча“, тоест в централата на АБВ, не се чуват и остават малко възможни варианти за поведението на партията. Каквото и решение да вземем, то си остава за наша вътрешна консумация, защото не виждам особен интерес от страна на „Позитано“ за разговори. А като няма разговори, като няма поискана подкрепа, няма какво да дебатираме“.

„Никой не може да оспори, че нашият кандидат беше най-добре подготвеният за президент, по някакви причини българите не го припознаха“, заяви кандидатът за вицепрезидент на Коалиция „КАЛФИН ПРЕЗИДЕНТ“ проф. Любомир Халачев. Той бе категоричен, че двамата с Ивайло Калфин са провели динамична и целенасочена кампания, в която са търсили максимална ефективност на представянето на политиките, полезни за България и обществото ни. „Искам от името на нашата кандидат-президентска двойка да благодаря на всички българи, които гласуваха за нас и ни подкрепиха. Много или малко, за нас са твърде скъпи. Всички от по-успелите кандидати се бориха „да вкарат гол“. Единствено ние се борихме, за да имаме на терена интересна, интелигентна и завладяваща игра, която трябваше да бъде това, което да притегля зрителите да гласуват за нас. Никой не може да оспори, че нашият кандидат беше най-добре подготвеният кандидат за държавен глава. Както и да го въртим, това е така. Но за съжаление не всички хора се съгласиха, че трябва да гласуват за добър кандидат. Повечето от тях решиха, че трябва да гласуват по друг начин. Преди 140 години в България има такъв спор – дали първо да се бием, след това да се образоваме или първо да се образоваме и след това да се бием. Аз мисля, че този спор не е престанал“, посочи той.

Отношение по темата с вота взе и зам.-председателят на АБВ Румен Петков, който подчерта негативното влияние на поредното прекрояване на ИК в последния момент. „Това са единствените избори, при които правилата бяха променени буквално до преди изборния ден. Това е нещо ужасяващо, което го няма никъде по света. И тук не говоря за демократични принципи, за Венецианска конвенция и прочие. Тук говорим за един грозен, отвращаващ пазарлък между ГЕРБ като мандатоносител, така нареченият Реформаторски блок и Патриотичния фронт. И това плашене, че ще ни залеят от вън едни гласове, става дума за тези от Турция, които никога не са били повече от 50 000, доведе до унизяването на нашите сънародници в Великобритания, Германия, Испания и Русия. В резултат наши сънародници в чужбина пътували по 200 километра до секция, и висяха по 4 и повече часа на опашка, накрая някои от тях не можаха да гласуват. За това трябва да е ясно, че отговорността е на тези пазарящи се хора от ГЕРБ, РБ и ПФ“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови