Отложиха делото срещу избор на общински съветници в София

OFFNews 10 ноември 2015 в 15:15 2451 0

Отложиха делото срещу избор на общински съветници в София

Административният съд в София отложи за 18-и ноември делото срещу избора на общински съветници в столицата. Събирането на доказателства е наложило отлагане на делото, коментира съдия Николина Янчева, цитирана от БНР. Тя мотивира дадените от съда кратки срокове с предвиденото в Изборния кодекс по-бързо решаване на този вид дела с оглед значимия обществен интерес.

Съдия Янчева обясни още, че с оглед броя на страните - 22-ма жалбоподатели и 61 заинтересовани страни, както и предвид големия обем на доказателствата, съдът се опитва да постигне баланс между изискването за кратките срокове и защитата на правата на страните по делото:

Въпреки че дадох кратки срокове, при всички случаи с оглед броя на страните и големия обем доказателства (около 15 000 страници е само административната преписка, представена от страна на ответника), всичко това води до невъзможност в процесния случай да бъдат спазени кратките срокове по Изборния кодекс, но въпреки това съдът се опита да постигне баланс между предвидените кратки срокове по Изборния кодекс и защита правата на страните за участие в делото и за попълването му с относими доказателства.

Днес беше проведено първото редовно открито заседание по жалба на общински съветници от София, след като вчера /09.11.15/ Административният съд отложи делото, поради нередовно призоваване на един от жалбоподателите. Неговата жалба е пристигнала в съда от ЦИК в 11 часа на същия ден. Делото е образувано по жалби срещу избора на общински съветници в София като ответник е Общинската избирателна комисия.

Досега в АССГ са образувани общо 11 дела, свързани с местния вот, проведен на 25.10.15 г. От тях 1 срещу избора на общински съветници, 1 срещу избора на кмет на Столичната община и 9 срещу избора на кметове на райони, информират от "Връзки с обществеността" на АССГ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews