"Изборите се превръщат в пазар. Има риск от авторитаризъм"

Симона Костадинова 04 ноември 2015 в 16:10 4733 10

Огнян Минчев

"Все повече и повече гласоподаването се превръща в един обикновен пазар, да не кажа пазарлък. Все повече и повече корпоративните интереси целенасочено упражняват натиск".

Това заяви Огнян Минчев на пресконференция на „Прозрачност без граници”.

"Резултатите от изборите са очевидни - имаме една меко казано концентрация на властта в една политическа сила. Тази концентрация обаче не е само и единствено от това, че ГЕРБ е използвала както максимално организационния, така и административния ресурс. Това беше направено, но този резултат се случи и защото има много силна ерозия на останалите политически партии с малки изключения - РБ и НФСБ, които се представиха малко по-добре от очакваното", каза Минчев.

Според него това може да доведе до латентно авторитарна система, но подчерта, че не казва, че в момента има авторитаризъм.

По думите му ако продължи концентрирането на властта в една партия - заради отпадането на доверието към останалите, това ще доведе естествена тенденция за развитие на авторитаризъм.

"Нещо, което може да бъде предотвратено с усилията на всички граждани в България", подчерта Минчев.

Според него се наблюдава и демодернизация на отношенията между гражданите и държавата и това води до създаването на "квазифеодални механизми на пряк контрол, въздействие и манипулация на гражданите от страна на корпоративни и политически интереси".

Той подчерта, че грешките в протоколите и другите проблеми около изборите говорят за общо снижаване на качеството на изборния процес и за ерозиране на представителността на изборите.

"През 90-те години, когато имахме много по-млада и неопитна демократична система, нейната представителност на волята на гражданите беше много по-висока, отколкото е сега", заяви Минчев.

Според него причината не е само във влошаването на начина, по който се провеждат изборите, но и в "сериозното изместване на политическия процес от системни опити да бъдат убедени хората да подкрепят определена политическа програма към системни опити гражданите да бъдат накарани, да бъдат купени и насочени към определена партия".

По думите му от 2009 година насам се наблюдава разрастване на контролирания вот, на манипулацията на избирателите и на използването на административен ресурс за постигането на определени резултати, "въпреки всички тези заклинания от страна на политическите институции, че ще се стремят да ги ограничават".

"Резултатите от референдума са единствените изцяло положителни новини, които можем да съобщим, като резултати от този изборен цикъл", каза Минчев и допълни, че националното допитване е показвало, че "застрашаващо апатичното към политиката общество все още храни интерес и надежда за промяна".

От асоциацията изброиха и няколко практики, с които се е пречело на хората да гласуват в националния референдум - не се е давала бюлетината, подчертава се, че участието не е задължително, изрично се пита дали искат да гласуват в националния референдум, насочват се само към бюлетините за местния вот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!