Миков: Думите на Борисов пред Американската камара са срам за България

OFFNews Последна промяна на 14 октомври 2015 в 17:35 2023 7

Снимка bsp.bg

Михаил Миков.

Председателят на БСП Михаил Миков определи като „срам за България” и „обида за всички българи” коментарите на премиера Бойко Борисов по време на дискусия, организирана от Американската търговска камара преди два дни.

Лидерът на социалистите недоумява кога е искрен ръководителят на българското правителство – като желае да се хареса на САЩ, или като желае да се хареса на Русия?

„Независимо на кого иска да се хареса повече, очевидно е едно: в тази лутаница за харесване интересът на българския народ, на хората, явно винаги отстъпва на заден план”, посочва Миков в своя коментар във Фейсбук.

Публикуваме пълния текст на коментара:

Какво казва Борисов по време на дискусия: "Регионални предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси", организирана от Американската търговска камара преди два дни? Признали сме "Хизбула" за терористична организация. Спрели сме три големи руски проекта. Спрели сме руски самолети над морето. Това, ако не е партньорство [със САЩ], какво е?

Подобни думи, изречени от министър-председател, са срам за България и обида за всички българи.

1) Ние сме признали "Хизбула" за терористична организация, но не защото САЩ искат така, а защото изповядваме принципи за постигане на политически цели с мирни методи. И защото не приемаме тероризма като средство за постигане на политически цели. А ако някой си мисли, че ние не приемаме тероризма, защото така се харесва на САЩ, то той поставя под въпрос мира като основание на външната ни политика. Излиза, че осъждаме насилието, но не защото сме срещу него, а за да сме услужливи спрямо политиката на друга държава – една спорна и при всички случаи обидна за България теза.

2) Спрели сме три големи руски проекта. Но проектите не са само руски, а и български. Тези проекти не сме ги почнали, за да се харесаме на Русия, затова спирането им на основанието да се харесаме на САЩ буди недоумение и показва неразбиране на националните приоритети и интерес. "Южен поток" беше последният шанс България да бъде фактор в енергийната политика на региона. След изключително противоречивата политика на това управление този шанс вече е ефимерен. Така България ще остане заобиколена от голямата газопреносна инфраструктура в Европа и ще се лиши от няколкостотин милиона евро приходи годишно.

Същото важи и за АЕЦ "Белене". Спирането на този проект е всичко друго, но не и повод за гордост, защото с него губим стратегическите си предимства в атомната енергетика на Балканите. Това може и да се хареса на някой, но този някой не са българите.

Изключителната упоритост за спирането на газопровода "Бургас-Александруполис" излиза, че също не е била с оглед интересите на България, както ни уверяваха, а се е случило, за да се хареса някой на някого. Цената на това харесване ще излезе твърде неизгодна за хората в най-бедната държава на ЕС.

3) За спрените самолети... Та нали самият Борисов само преди дни сам се хвалеше, че ги е пуснал!? Кога е искрен той – като желае да се хареса на САЩ, или като желае да се хареса на Русия? Независимо на кого иска да се хареса повече, очевидно е едно: в тази лутаница за харесване интересът на българския народ, на хората, явно винаги отстъпва на заден план.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови