Миков: Думите на Борисов пред Американската камара са срам за България

Последна промяна на 14 октомври 2015 в 17:35 1337 7

Снимка bsp.bg

Михаил Миков.

Председателят на БСП Михаил Миков определи като „срам за България” и „обида за всички българи” коментарите на премиера Бойко Борисов по време на дискусия, организирана от Американската търговска камара преди два дни.

Лидерът на социалистите недоумява кога е искрен ръководителят на българското правителство – като желае да се хареса на САЩ, или като желае да се хареса на Русия?

„Независимо на кого иска да се хареса повече, очевидно е едно: в тази лутаница за харесване интересът на българския народ, на хората, явно винаги отстъпва на заден план”, посочва Миков в своя коментар във Фейсбук.

Публикуваме пълния текст на коментара:

Какво казва Борисов по време на дискусия: "Регионални предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси", организирана от Американската търговска камара преди два дни? Признали сме "Хизбула" за терористична организация. Спрели сме три големи руски проекта. Спрели сме руски самолети над морето. Това, ако не е партньорство [със САЩ], какво е?

Подобни думи, изречени от министър-председател, са срам за България и обида за всички българи.

1) Ние сме признали "Хизбула" за терористична организация, но не защото САЩ искат така, а защото изповядваме принципи за постигане на политически цели с мирни методи. И защото не приемаме тероризма като средство за постигане на политически цели. А ако някой си мисли, че ние не приемаме тероризма, защото така се харесва на САЩ, то той поставя под въпрос мира като основание на външната ни политика. Излиза, че осъждаме насилието, но не защото сме срещу него, а за да сме услужливи спрямо политиката на друга държава – една спорна и при всички случаи обидна за България теза.

2) Спрели сме три големи руски проекта. Но проектите не са само руски, а и български. Тези проекти не сме ги почнали, за да се харесаме на Русия, затова спирането им на основанието да се харесаме на САЩ буди недоумение и показва неразбиране на националните приоритети и интерес. "Южен поток" беше последният шанс България да бъде фактор в енергийната политика на региона. След изключително противоречивата политика на това управление този шанс вече е ефимерен. Така България ще остане заобиколена от голямата газопреносна инфраструктура в Европа и ще се лиши от няколкостотин милиона евро приходи годишно.

Същото важи и за АЕЦ "Белене". Спирането на този проект е всичко друго, но не и повод за гордост, защото с него губим стратегическите си предимства в атомната енергетика на Балканите. Това може и да се хареса на някой, но този някой не са българите.

Изключителната упоритост за спирането на газопровода "Бургас-Александруполис" излиза, че също не е била с оглед интересите на България, както ни уверяваха, а се е случило, за да се хареса някой на някого. Цената на това харесване ще излезе твърде неизгодна за хората в най-бедната държава на ЕС.

3) За спрените самолети... Та нали самият Борисов само преди дни сам се хвалеше, че ги е пуснал!? Кога е искрен той – като желае да се хареса на САЩ, или като желае да се хареса на Русия? Независимо на кого иска да се хареса повече, очевидно е едно: в тази лутаница за харесване интересът на българския народ, на хората, явно винаги отстъпва на заден план.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.10 2015 в 23:13

Аз съм горд да имаме министър председател дето не фъфли и говори истината.

В крайна сметка макар и проектите да бяха спрени по вина на Русия, българската позиция беше в синхрон със закона и партньорите ни в ЕС и НАТО.


ПС А можеше ако Гоце и Миков управляваха Бъгария да финансира с държавния си бюджет губещи проекти за да се нагруха Гоце и Догна с много много милиони. Сегашните също крадат много ама остава и за магистрали и за градинки и нови църкви и т.н. пък по времеот на Гоце пак имаше горе одлу същото количество пари, но крадяха толкова че нищо друго не оставаше!!

14.10 2015 в 18:57

Нещастни келеши,нали вие сте същите само дето се кланяте на дегенератите от Европа и идиотите-американци.Можете да се пените колкото щете,но Путин на всички ни такъв ще ни го завре,че предишните катастрофи ще ни се сторят пикник край пътя.Ние сме по-непотребни за Европа от циганската емигрантска паплач.Дори армия нямаме,а начело на кочината България е Мутра-свинар.Стандарта ни е по-нисък в пъти от този на руснаците.Тръгнали сте да ги плашите с гол гъз.....Даже не е смешно,колко много идиоти има в БГ-то.

14.10 2015 в 18:57

Със съжаление трябва да призная, че това е един от редките случаи, в които Миков е прав. Очевидно, не е успял навреме да се насвятка.
Според думите на Боко излезе, че сме направили всички тези неща, защото някой го е искал от нас, а не защото сме били на такова мнение. Независимо за какво става дума, подобно изявление е излагащо държавата.

Крайно време е Боко да спре да говори на международни теми..., а по-добре по всякакви. Много е примитивен горкия.. все едно че това е някакъв селски мач..
По добре да мълчиш и да те мислят за глупав, отколкото да говориш и да разсееш всички съмнения.

14.10 2015 в 18:49

Микооов Миков,късно е либе за китка. Ти немаш право да говориш. Можеме да говориме тея дето ни е писнало на кура и от вас и от Бацо и от Сидера и от све.
Вие сте единствените виновници сега Бацо да нема алтернатива, що кога казахте че нема да управлявате с турците народа ви поверва а вие му срахте на физиономията само и само да сте на власт, а после се насрахте да крадете. Сега и да ми обяснявате колко Станишев е бил грешен-все тая. И да, на хората може и да им е гот че Путин праска чалмите, ама ако си мислиш че само затва ше гласува за вас, начи па си прекалил с рикията...

14.10 2015 в 18:31

Срам за България са всички национални предатели-путиноиди като Миков, които осигуряват руското колониално робство в България! И не само срам, а проклятие.

14.10 2015 в 17:57

Ожесточена борба за гласовете на русофилите!

Сметките обаче са криви. Очевидно Миков разчита на фантазиите на Исаков за някакви си 75% русофили в България. Докато истината е доста по-различна - максимум 20%, от които около 15% общо са за Атака и за БСП, а остатъка - по няколко десетки от процента във всички останали партии.

14.10 2015 в 17:54

Ай, скрийсе ве, гармошка насрана !'
Иначе, евала на Bаце за "славяните, братята и скъпата газ" !

Баце пак ще ви шляпа по дупетата, докато се влачете на шлифера му :Д:Д:Д