„Борисов трябва да се срамува пред страната си“

OFFNews 13 октомври 2015 в 21:42 19432 54

Българският премиер Бойко Борисов трябва да се срамува пред избирателите си, пред страната си заради спирането на руските енергийни проекти в полза на САЩ.

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю пред руската телевизия НТВ.

Лавров цитира изказването на Борисов по време на конференция в Американската търговска камара, в което той казва: „Ние сме едно, ние сме приятели, иначе нямаше да си позволя да говоря по този начин. Признали сме военното крило на "Хизбула" за терористична организация, спираме руски самолети над морето и ако това не са ни партньорите, кои ще са?".

"Буквално тази сутрин с изумление прочетох цитата от изказването на премиера на България Бойко Борисов, че България се е отказала от реализацията на енергийните проекти с Русия, включително „Южен поток“, АЕЦ "Белене", нефтопровода „Бургас – Александруполис“, и сега САЩ трябва да помогне на България да получи безвизов режим и т.н. Поразително“, подчерта Лавров.

„Просто съм поразен как хората не се срамуват от такива изявления. Мен би ме било срам пред избирателите ми, пред страната ми“, казва Лавров.

Лавров коментира и ударите на Русия и на САЩ в Сирия.

„Вероятно не им е много приятно да видят колко ефективно работят нашите военни на фона на продължаващата една година операция от създадената от САЩ коалиция, която е осъществила близо 60 000 полета, от които половината трябва да са били бойни полети, но не се виждат резултати на земята. Напротив, „Ислямска държава“ и другите терористични групировки... само са разширили своето влияние и са разширили територията, на която създават своя халифат“, категоричен е Лавров.

Дори и на партньорите ни да им е неловко, че не са достигнали значими резултати, трябва да решат кое е по-важно – лъжливото чувство за собствено достойнство или премахването от света на най-голямата опасност за последното десетилетие за света, казва външният министър.

„Може би причината е в това, че целта не е обявена съвсем честно. Може би все пак целта е да се смени режима? Нали те не се отказват от своята позиция, че окончателното урегулиране в Сирия може да се случи само с падането на Асад“, допълва Лавров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!