Комисия за защита на конкуренцията - оплетена като ''свински черва''

Красимир Джамбазов 26 септември 2022 в 12:23 1902 0

Красимир Джамбазов
Красимир Джамбазов

Комисията е независим специализиран държавен орган, който е оправомощен да прилага Закона за защита на конкуренцията, Закона за обществените поръчки и Закона за концесиите.

Председател на Комисия за защита на конкуренцията е Юлия Ненкова, майка на бившия депутат от ГЕРБ Александър Ненков и сегашен кандидат за народен представител в изборите на 2 октомври. Юлия Ненкова бе и заместник-кмет на София, когато бившия премиер Бойко Борисов беше столичен кмет.

На 11 Февруари 2021 г. ГЕРБ и прислужващите им ортаци удължиха мандата на Комисия за защита на конкуренцията с още две години, респективно на Ненкова. Мигновено "Демократична България" поиска президентско вето и посочи, че "несменяемата КЗК е цъкаща бомба за бизнеса", а Румен Радев отказа да наложи това вето.

В последните години регулаторът блесна с крайно непоследователните си решения по ключови сделки, които веднъж спира, а друг път пуска. Работата й по пазара на горивата, за решенията в енергетиката, за прозрачността при отказите и позволенията за придобиване на медии, за изтеклите милиони лични данни, за практиката в областта на обществените поръчки, където ролята на Комисията е решаваща, е направо без коментар!

Три примера са показателни за горе написаното.

1.Скоростно бе одобрено, например, придобиването на "Нова Броудкастинг груп" и на вестниците на Делян Пеевски от собственика на Виваком. В миналото КЗК спря придобиването на "Нова телевизия", когато кандидат купувач бе собственикът на "Теленор" Петр Келнер. Мотивът бе "господстващо положение, което може да бъде засилено". Когато братята Кирил и Георги Домусчиеви купиха същата телевизия през фирмата си "Адванс Медия", опасност от господстващо положение вече нямаше.

2.Сделката на "Еврохолд" и ЧЕЗ бе забранена от КЗК, както това бе сторено при първия опит за продажба на българския бизнес на ЧЕЗ на дружеството "Инерком" на Гинка Върбакова, след това КЗК разреши в пълен обрат на предишното решение на застрахователния холдинг "Еврохолд" да придобие дружествата на чешката енергийна група ЧЕЗ в България.

3. След участие в протести срещу ГЕРБ през 2020г. комисията "откри" нарушения в промоция на веригата магазини за детски и бебешки стоки Хиполенд. Като остана съмнение за политическа репресия, която продължава и към днешна дата.

Комисия за защита на конкуренцията се изроди в институция за натиск, брутално влияние, бухалка, пряко командвана от ДПС и ГЕРБ. Там са оплетени като „свински черва” и с БСП. Съставът на институцията може да бъде определен като престъпен корпус, целенасочено подбран за безчинства над неудобни граждани и бизнеси. Всеки член на ръководството на Комисията знае, че за един мандат трябва да си „оправи живота”, затова инсталираните са послушни и зависими хора, изпълняващи безпрекословно поставените им заповеди.

Със законови промени "Демократична България" ще поиска връщане на стария мандат като време на КЗК и незабавната смяна на сегашния състав на Комисията, както и осветляване работата на независимите регулаторни органи.

Една от най-важните мотивации да съм кандидат за доверието на гражданите и бизнеса е моята мисия да работя в следващото 48-о Народно събрание това да е факт във възможно най-кратки срокове.

Парламентарни избори 2022. Купуването и продаването на гласове е престъпление! Платена публикация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови