Ирена Анастасова: БСП ще направи пълен преглед на учебното съдържание и промяна според възрастта на децата

В ловешката болница в последните години са закрити 4 отделения, две от които – кардиология и гастроентерология

OFFNews 21 март 2021 в 13:55 1724 0

„България е една от държавите, които са с най-дълъг период на отсъствие от училищата“, заяви Ирена Анастасова, зам.-председател на БСП и кандидат за народен представител от „БСП за България“ в Ловеч. Тя посочи, че не може да съществува промяна без съдържателна реформа – пълен преглед на учебното съдържание и промяна, която да бъде съобразена с годините на децата, за да могат да го разбират.

Според Атанасова квалификацията на учителите е опорочена - раздаване на удостоверения, липса на всякакъв контрол върху качеството на квалификацията. А тя е много важна. Няма как да се случи в образованието каквото и да е било, ако не се чуят учителите. Няма как да се правят реформи от хора, които не са хващали дневник в ръката си.

По повод дистанционното обучение, Анастасова изтъкна: „Работата на МОН беше да каже какво се случи с децата в рамките на тази година на дистанционно обучение. Нещата не са розови, въпреки че говорителите на МОН си слагат розови учители, когато говорят. Пътувам в цялата страна. И родителите, и колегите изобщо не са толкова оптимистично настроени. Този престой на децата вкъщи е пагубен. Ако някой ви каже, че всичко това може да бъде наваксано – ще ви излъже.“ Анастасова даде пример с направени тестове за ориентир в знанията на учениците след продължително дистанционно обучение –в голямо столично училище 80 процента от седмокласниците са получили двойки по математика.

Тя коментира и информацията за съвещание, проведено със зам.-министър на образованието, в което една от поставените задачи е била изготвяне на списъци с учители, които ще са членове на СИК.

„Всеки има право да работи като член на СИК и това няма никакво отношение към работата на в училище. Не виждам защо Министерството на образованието се старае да получи тази информация – кои учители ще бъдат членове на СИК. Това се прави, за да се внуши на учителите, че всяко тяхно действие се следи.“

 По думите й това е лична воля на всеки човек. Тя уточни, че към момента не се правят такива списъци, но действията са показателни за опита да се контролира всичко от страна на управляващите и да се налага страх.

По темата здравеопазване и справяне със здравната криза, Анастасова коментира: „Още в началото предложихме няколко неща – чисти болници от коронавирус; разяснителна кампания и за ваксинирането, и за вируса. Такава до момента няма. Медиите се опитват да компенсират това, което правителството не направи. И трето - състоянието на здравеопазването е резултат най-вече от факта, че болниците са търговски дружества“.

„Смятам, че българските граждани все повече си отвориха очите. Не смятам, че строежът на магистрала „Хемус“ може да компенсира тежките проблеми в Северозападна България. Не смятам, че ще доведе до съживяване на икономиката и подпомагане на малкия и среден бизнес. В ловешката болница в последните години са закрити 4 отделения, две от които – кардиология и гастроентерология. Нали знаете какво значи това, ако хората имат кардиологични проблеми? Строителството на магистрали не е панацея за решаване на проблемите ни“.

В края на участието си, зам.-председателят на БСП отправи въпроси към зрителите: „Живеете ли по-спокойно? Получават ли децата ви по-качествено образование? Имате ли достъп до навременна здравна помощ? Доволни ли сте от доходите си? Ако отговорите на повечето въпроси са „не“, нужно е да гласувате против статуквото на 4-ти април.“

Парламентарни избори 2021

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови