"Глас народен": Нужна е непоклатима система, която да гарантира основните права и свободи на гражданите

OFFNews 11 септември 2014 в 15:33 2412 0

Младен Георгиев

"Службите за сигурност не би следвало да имат полицейски правомощия. Полицейски правомощия има Федералната служба за безопасност на Русия и ФБР на Щатите, но те са държави с федеративно устройство. Третата служба е ДАНС, а би следвало тя да няма такива правомощия". Това заяви бившият главен секретар на ДАНС Младен Георгиев, експерт към политическа партия "Глас Народен" по радио К2.

В дебата по темата "Вътрешен ред и сигурност" участваха още бившият зам. министър на МВР Веселин Вучков от ГЕРБ, Атанас Мерджанов от БСП, който беше председател в последното НС на вътрешната комисия, бившият главен секретар на МВР ген. Валентин Петров от АБВ, Данчо Хаджиев от "Патриотичен фронт".

"От прехода, който 25 години наблюдаваме всички, бавно и методично под една или друга форма различни политически структури – кръгове вътре и вън от страната, обезкръвяват системата за сигурност. Например откакто е създадена ДАНС от 2008 година до момента, законът за нея е променян 19 пъти. В тези условия по три–четири пъти на година се променят правилата и регламентите. Кажете ми кой разумен и нормален професионалист би могъл да работи и да има устойчиви резултати? Не знам по какви причини се прие нов Закон за МВР, но е преписан на 70-75% от стария Закон и са вкарани някои детайли.

Аз нямам никакви политически амбиции, но ще кажа от професионална гледна точка следното: когато се конституира Народно събрание и който и да управлява, трябва да се направи една комисия, която да отграничи функциите и задачите на ДАНС много внимателно и това, с което е натоварена Агенцията", поясни Георгиев.

Според него генезисът е порочен и една системна грешка се наслагва независимо от това коя политическа партия управлява. Младен Георгиев подчерта, че в програмата за "Сигурност" на "Глас Народен" е заложено на балансирана и непоклатима система, която да гарантира защитата и основните права и свободи на гражданите.

"В най-широкия смисъл на думата това не е София, Пазарджик, Русе или Варна, а за всички".

Младен Георгиев допълни, че един от главните проблеми на системата е в нормативната база. "Редовият полицай, когато се прибере от службата си по патрулна дейност, по час и половина пише, за да обяснява къде, какво и как е свършил през деня, по какви маршрути е минал, вместо да отиде при семейството и децата си. Дори не коментирам безобразията, които вървяха в предходен период, когато ги уволняваха от барикадите и площадите. Ние мислим за гражданите, но служителите, особено тези, които са в тежките направления на дейност, нямат никакви гаранции за живота си, за семейството си, за близките си.

Единственото, което прави системата или държавата е да им поемат разноските по погребението, един венец и после да ходят да правят снимки със сирачетата, че са загрижени за тях и да ходим да пускаме есемеси. Тоест ние винаги вървим по факта на събитията, след наводненията, след Лясковец и проявяваме състрадание, но никой не мисли до колко и как е гарантирана и обезпечена тяхната възможност пълноценно да изпълняват задачите си", заяви Георгиев.

Според Данчо Хаджиев трябва да се направи контролиращо звено вътре в рамките на полицията, което да контролира вътрешно, но да не е Инспектората на полицията и да не зависи от полицейския началник. Младен Георгиев обаче го опроверга като каза, че такова звено има.

"Има Дирекция Вътрешна сигурност, която се занимава с тези неща. Не зависи от полицейския началник, пряко е подчинена на министъра на вътрешните работи, структурата е различна", поясни той. 

"От години вече банката с кадри е изчерпана. Има такива, които нямат необходимата подготовка в отделни отрасли и когато се тръгне към тотална смяна, няма да има никакъв резултат. Трябва да се огледат дори хора, които в някакъв аспект, поради ред причини са освободени, за да може да се успокои състава, хората да усетят, че има разбиране в ръководството на Министерството да им се създадат условия за нормална работа. Всички останали, лов на вещици, реваншизъм са пагубни за тази система. Аз бих се радвал, когато тези, които се занимават на висшите етажи на властта с управлението на тази държава, техните деца, синове и дъщери, имат желание да работят в тази система. Не да имат стремеж във Външно министерство или другате", каза още Георгиев. 

"Да положим всички усилия при тези избори да се преустанови унищожаването на имунната система на държавата. Нека да се търсят нови решения, нови лица и нови хора, каквито преимуществено има във въпросната партия, която в някаква степен подпомагам - „Глас народен”, завърши той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews