Десислава Атанасова: Имаме програма и хора за правителство, но сме готови и да сме безпощадна опозиция

Дичо Петров 05 юли 2021 в 18:38 3575 2

Снимка Сергей Антонов

Десислава Атанасова

Десислава Атанасова е завършила право, политология и европейска интеграция. Бивш министър на здравеопазване от първия кабинет на Бойко Борисов. Атанасова е депутат и в 42-рото, 43-тото, 44-тото и 45-тото Народно събрание. Зам.-председател е на комисията по правни въпроси в 44 НС и член на комисията по външна политика. Председател е парламентарната група на ГЕРБ - СДС в 45-тото Народно събрание.

- Г-жо Атанасова, водите листата в Разград. Какви са проблемите на региона и какво ще направите за избирателите си?

- За последните 4 години, в които също бях народен представител от Разград, сериозен проблем беше инфраструктурата - и от републиканската пътна мрежа и от общинската. Огромна част от проектите, които се нуждаеха от подкрепа, са реализирани. Над 100 млн. лв. са инвестирани в пътна инфраструктура, над 20 млн. лв. - в общинска. Ремонтирани са улици във всяко от населените места, междублокови пространства, саниране са многоетажни жилищни сгради, детски площадки, създадени бяха зелени площи и т.н.

За следващия мандат сме си поставили няколко приоритета. Те са за инвестиции във всяка сфера на обществения живот. По отношение здравето на хората и грижата за тях смятаме, че трябва да се отделят средства за ремонт на отделенията в многопрофилната болница в Разград, както и за обновлението на апаратурата. Наложително е да се изгради хоспис на територията на областната болница тъй като в област Разград такава услуга липсва. Огромен проблем е липсата и на денонощни аптеки, и на аптеки изобщо във всички населените места. Затова трябва да работим много усилено, така че хората да имат достъп до лекарства. Следващият ни ангажимент е по отношение на околната среда. В Разград има пречиствателна станция, която се нуждае от много сериозни инвестиции. Радвам се, че в следващия програмен период по отношение на европейските средства околната среда заема едно от първите места. Образованието и културата са акцент. В областта се ремонтираха всички детски градини и училища и то на стойност над 14 млн. лв. Инвестиции има в социалната инфраструктура - над 5 млн. лв. в здравната - над 3 млн. лв.

Работата по пътната инфраструктура трябва да продължи. Има 8 отсечки от националната пътна инфраструктура, които трябва да бъдат изцяло или частично реновирани. По отношение на спортните съоръжения - във всяко училище ще бъде изграден или реновиран салон или спортни съоръжения. Предвиждаме със средства от министерството на спорта цялостен ремонт на пистата на колодрума в Разград. Ще продължим с ремонтните дейности на православните и мюсюлмански храмове. През изминалия мандат за църквата "Св. Борис Михаил Покръстител" бяха отпуснати целеви средства от правителството, за Магбул Ибрахим паша джамия, която е паметник на културата бяха дадени над 2,7 млн. лв. Надявам се в следващия мандат да направим и пълен ремонт на най-стария храм в Разград "Св. Николай Чудотворец".

- Мислите ли, че има външни сили зад “изчегъртването” предприето срещу кадри на ГЕРБ?

- Не знам какво влагате в понятието "външни сили", но изчегъртването е видно и то дори се случва в администрации, които нямат нищо общо с организацията на избори. Заелите се с изчегъртването "временни" министри са с един единствен команден щаб - президентството, а позивната е смени с пенсионирани милиционери, военни или ДС доносници., членове на БСП, или кадри на ИМВ и ДБ.

- Като бивш министър на здравеопазването виждате ли грешки в правителството на Борисов в борбата срещу COVID? 

- Пандемията послужи като катализатор за някой процеси в сектор "здравеопазване". Беше наложително да се вземат бързи, смели и непопулярни решения, при неяснота за размера и тежестта на заплахата. Ако НОЩ и Правителството са допуснали някаква грешка, то определено е била минимална и съвсем в началото на пандемията, когато никой в света не знаеше как да реагира и какво да очаква. Всички ангажирани с логистика на медикаменти, ваксини, кръвни продукти, тестове, облекла, маски и всичко необходимо се справиха блестящо. Това беше стрес тест за българските болници и медици, които са героите на нашето време. Поклон за работата на хилядите на първа линия.

- A в действията на служебния кабинет?

- Служебното правителство в момента се намира в изключително комфортна ситуация. Заразата е овладяна, от всички ваксини има по много, болниците закриват ковид отделенията си. Подценяването на вероятността пандемията отново да се завърне и то с нов, по-агресивен щам е абсолютно възможна, а правителството и министърът не правят абсолютно нищо за повишаването на броя на ваксинираните. Ако някой смята, че със скечове и оперни арии населението ще бъде подтикнато да се ваксинира, жестоко се лъже.
Трябва сериозна проваксинационна политика, а не подкрепа и легитимация на антиваксърски настроения .

- Мислите ли, че е възможна колаборация с останалите партии в следващия парламент или ГЕРБ се готви за опозиция?

- Ролята на ГЕРБ в 46 НС ще я отредят гражданите. За нас властта не е самоцел и сме го доказвали. Имаме програма, идеи, хора за правителство и готовност за работа от следващият ден, но и сме готови да сме безпощадна опозиция. Опитът ми от 45-тото НС ме кара да смятам, че някои от лидерите на партии не осъзнават, че политическото его и самочувствие със спорно покритие са с краткотраен интерес у публиката. След това тя очаква решения. Ако "новите партии" са готови с тези решения - нека управляват. Лошото е че отговорността за управлението се обезличава, а винаги след идеологически противоречива коалиция, последствията са за народа, а оправянето на батака - за най-подготвения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3040

2

Любомир Димитров

06.07 2021 в 13:45

Десито е много мераклийка пак за софра, НСО и т.н., ама няма да и се отвори парашута.

1806

1

Nick Ivanov

06.07 2021 в 12:06

Калинките няма как да дойдат на власт повече. Дори съм готов да се обзаложа, че ще започнат да запълват свободните места по трудово-изправителните заведения. Естествено ще им се наложи да изкихат апартаментите и къщите за гости.