Деница Сачева: ГЕРБ няма да слага червени линии, първи сме, но сме готови да споделим властта

Мярката 60/40 работи по-слабо отколкото при нас, неясно остана и къде отидоха 500 млн. лв. от спрените строежи на магистрали, казва Сачева

Юлиана Ончева 08 ноември 2021 в 08:36 3906 3

Деница Сачева е специалист по социална педагогика, здравен мениджмънт и връзки с обществеността. Работила е в неправителствения сектор, в здравната каса, била зам.-министър и министър на социалната политика, както и зам.-министър на образованието. Депутат и кандидат за депутат от ГЕРБ. 

Г-жо Сачева, ще се върнат ли децата в училище според Вас на 10 ноември?

За децата е най-добре да се върнат. Особено най-малките, за които онлайн обучението е неефективно. Нелепо е в момента да се открива топлата вода, при положение, че цяло лято можеше да се използва за подготовка. За преговори с учители и родители, за организация на търгове за тестове, за създаване на ясен регламент за тестване, карантиране на заразените, изхвърляне на биологичните отпадъци и прочее. Не е времето през ноември - от днес за утре, да се решават тези въпроси и то на принципа на проба и на грешка. Още повече, че в Европа вече има създадени добри практики. 

Одобрявате ли въвеждането на зеления сертификат като алтернатива на локдаун?

Зеленият сертификат може да бъде ефективен при над 70% ваксинирано население. Да, хората са уморени от затваряне и отваряне. Трудно приемат решения за ограничения, особено при липса на мерки или неработещи такива. Но, пак се връщам на лятото – вместо да се „изчегъртват“ експерти, да се губи ценно време в реваншизъм и празно злобно говорене, времето можеше да използва в информационна кампания за ваксинацията, работа с доказани експерти, надграждане на направеното, дискусии с професонални общности на лекари, учители, социални работници и др., запазване на работещите мерки за компенсации на бизнеса, подготовка на болниците, проверки на кислородните инсталации в тях и т.н. Зеленият сертификат е неизбежен, но силовото му налагане има обратен ефект. Общността на неваксинираните повече се нахъсва. Хаосът генерира още по-голямо недоверие, а здравната система изнемогва все повече. Служебното правителство е заето с политическа работа по громене на една политическа партия, вместо да си върши професионално и безпристрастно работата.

Обвиняват управлението на ГЕРБ заради ниското ниво на ваксинация?

Ясно е, че от самото начало през март 2020 г. ние, както и всички други, бяхме поставени в екстремална здравна ситуация без релевантна информация за вируса SARS-CoV-2 и болестта COVID-19, така че трябваше да се учим в движение. Мисля, че действахме предпазливо и отговорно и на практика избегнахме първата вълна, която покоси страни като Италия, Испания, Великобритания, САЩ и много други. Нашата първа вълна през зимата на 2020 г. ни научи на много неща и затова се постарахме през 2021 г. да имаме много и различни видове ваксини (4 вида), така че българите да имат и достатъчно количество, и възможност за избор. През пролетта на 2021 г. достигнахме до 40 000 ваксинации на ден и ако бяхме продължили така, днес нямаше да говорим за криза и за тази ужасяваща смъртност, по която сме вече на първите места в света. Тоест стигнахме дотук, защото не си научихме урока. Служебните правителства не надградиха постигнатото. Напротив – доскоро едва достигаха до 10 000 ваксинации дневно. Според мен не трябваше да бъдат изчегъртвани хората, които повече от година работиха всеотдайно за овладяване на пандемията. Още повече, че множеството от тях не бяха политически лица и не следваше да бъдат подвеждани под общия знаменател „изчегъртваме ГЕРБ“.

В момента кои мерки за подкрепа на хората и бизнеса действат? Всички искат още пари и се оплакват, че властта не ги подпомага адекватно. Няма ли да се издъни бюджетът?

По отношение на запазването на заетостта действа мярката 60/40, но при променени условия – изискват се 40% спад в оборота, което е твърде висок процент. При такъв спад в оборота да се изисква работодателят да запази целия си персонал и 100% от доходите му е прекалено. Неслучайно мярката работи по-слабо, отколкото при нас. Има работодатели, които, за да се възползват от нея, крият истинските обороти. Вече е налице и слаба, но все пак тенденция на увеличаване на безработицата. Ако бъде въведен локдаун, всички затворени сектори ще могат да ползват мярката 75/0, която също е наша – покриване на 75% от осигурителния доход на служителите и работниците, без да се изисква участие от страна на работодател. За това бяха гласувани 100 млн. лв. в актуализацията на бюджета. Припомням, че помощта за родители, чиито деца учат онлайн, също беше въведена от нас и ГЕРБ гласува да се отпуснат 35 млн. лв. допълнително за нея до края на тази календарна година. Към момента е спряна процедурата за възстановяване на процент от оборотния капитал през НАП, така че всички ограничени от зеления сертификат сектори не могат да я ползват. Служебното правителство трансформира безвъзмездните средства към бизнеса в кредити. Но шумно обявената кредитна програма с необезпечени кредити от Кирил Петков и Асен Василев не е в ход в Българската банка за развитие, тъй като, видно от интернет страницата на ББР, чак в края на месец октомври започна подписване и анонсиране на договори с банки партньори. Почти 5 месеца след оповестяването на програмата.

Ако мерките бяха продължени, бюджетът нямаше да се издъни, защото при запазване на икономическата дейност и заетостта, щеше да продължи изсветляването на бизнеса, както и плащането на данъци и реални осигуровки към държавата.

Какво ще се случи с доходите на пенсионерите в крайна сметка – ще се увеличат ли или ще се намалят след приетите промени, които трябва да влязат в сила след Коледа?

След 25 декември влиза в сила увеличението на пенсиите с новия индивидуален коефициент за всяка година трудов стаж. Автоматичното спиране на 120 лв. и замяната им със средно увеличение от 84 лв. едва ли ще се приеме добре. Затова вероятно веднага след изборите новото Народно събрание ще трябва да гледа бюджета за 2022 година и отново да се превърне в арена на ожесточени дебати за доходи и пенсии. Ние се обявихме против това служебното правителство да взема стратегически решения за пенсионната система, защото не е избирано от никого, освен от президента, и не носи отговорност за бъдещите бюджети. Поискахме да видим тригодишна финансова прогноза и да получим истинската картина на финансовото състояние на страната. Вместо това получихме бомбастични заявления, че има преизпълнение на приходите и огромни реализации на НАП и митници и само месец и половина по-късно. Новият финансов министър всяка седмица взема по 500 млн. лв. заеми. Все още не сме видели и проектобюджет за 2022 г. Крайният срок по закон е 31 октомври и това, че няма парламент, не е оправдание да не се спазва законът.

Служебното правителство взе нови заеми, в същото време се твърди, че непрекъснато се събират в пъти повече пари от НАП и митниците? Къде отиват тези приходи и защо ни трябват заеми?

Това е въпрос към служебното правителство и към бившия вече министър на финансите Асен Василев, който ни уверяваше, че всичко е наред. Очевидно е само няколко месеца по-късно, че парите не стигат. Ние предупреждавахме още по време на актуализацията на бюджета, че ще има дефицити. Настоявахме да се внесе Планът за възстановяване и устойчивост, защото само неговото забавяне води до дупка в бюджета от 1 млрд. и 800 млн. лв. Друг е въпросът, че приходите от него не биваше да се калкулират в актуализацията, защото това са пари, които биха дошли за точно определени проекти и не могат да се харчат по преценка на правителството. Неясно остана и къде отидоха 500 млн. лв. от спрените строежи на магистрали. Така че служебното правителство, което има още малко политически живот, скоро ще трябва да отговаря на трудни въпроси.

Всички социолози твърдят, че ГЕРБ ще е първа сила след вота – пак ли „пирова победа“? Или е възможно да участвате в управлението, ако лидерът Ви Бойко Борисов и участвали в управлението лица отстъпят на заден план?

ГЕРБ спечели изборите през април. През юли бяхме първи в страната. "Има такъв народ" спечели изборите със съвсем малко главно поради вота в чужбина. На изборите през ноември отново се очертава да сме първи. Не бих нарекла това „пирова победа“. Това е ясен знак какво искат хората и гласът на няколкостотин хиляди български избиратели не следва да бъде повече пренебрегван. Трябва да отстъпят онези, които твърдят че трябва да изчегъртват, да унищожават и да гонят ГЕРБ от политиката, ако действително твърдят, че вярват на поговорката „Глас народен – глас Божи“. А що се отнася до личностите, с които ГЕРБ участва в изборите и управлението, това отново са въпроси, които се решават от вота на хората, а не от желанието на опонентите.

Кого все пак виждате като свой възможен коалиционен партньор в управлението?

Готови сме с проект на кабинет, но сме готови също така да споделим властта с оглед постигане на парламентарно мнозинство. Днес няма да слагаме червени линии, защото дори и като опозиция смятаме да разговаряме с управляващите и поне по отношение на кризите и най-тежките проблеми да се включим с помощ. От мен не очаквайте да зачеркна нито една част от българския народ и представляващата го политическа формация, само защото улицата наложи някаква „мода“ да се показва собствено лице чрез отричане на другите. Не това е начинът. Отричането не е политика, а България в момента се нуждае от политика най-малко поради кризите. Изборите не са състезание за това кой е най-лош или най-почтен, а за това кой има най-добрите идеи за България и най-големия потенциал да ги реализира.

И ГЕРБ, а и другите партии много говорят за обединение. Около какво да се обединяваме, когато мислим различно, а политиците предлагат различни програми?

Трудно е да се обедини едно разпокъсано общество, в което всеки настройва единия срещу другия и в което липсват безспорни авторитети. Ние можем да се обединим само зад национално значими цели и нашата партия се е постарала да даде своето разбиране за тези цели в изключително детайлно разписана програма. Задача на лидерите и на политиците е да се запознаят взаимно с програмите си и да потърсят пресечните точки в тях. Имаме достатъчно ясни задачи за решаване – преодоляването на здравната и ценова криза, икономическа модернизация, образование, трансформация на пазара на труда, дигитализация. Обединение може да се търси тогава, когато престанем да отричаме другия и започнем да отчитаме талантите и способностите, а не да търсим непрекъснато слабите места. Протестиращите вече бяха в два поредни парламента и е крайно време да осъзнаят, че вече са политици, а не претендиращи от жълтите павета. Тоест от тях се очаква работа, а не парламентарно продължение на разнасянето на ковчези, бесилки и развалена риба. От всеки, който съзнателно е решил, че иска да се занимава с политика, се очаква добронамереност и професионализъм в служба единствено на такива цели, които помагат на държавата, хората и обществото като цяло.

Избори 2021

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Платено съдържание

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2210

3

fishcake1

08.11 2021 в 21:01

Деница Сачева е пример как човек да опропасти акъла си и да се превърне в придворен слуга на мутри.

4038

2

Moirae

08.11 2021 в 12:44

Няма да слага, защото линиите срещу корупцията са така или иначе налице. Много здраве!