Държавата прибира 37 800 лв. от партиите с под 1% на изборите

OFFNews 16 октомври 2014 в 21:18 2364 0

Държвавта прибира 37 800 лева 15 партии и три инициативни комитета, които са се явили на вота и не са получили поне 1% на изборите.

Всяка партия и коалиция трябва да внесе в БНБ по 2500 лева, за да участва в изборите. Това се прави като гаранция, че намеренията й са сериозни и смята, че може да заслужи доверието на поне 1 % от населението. Ако обаче това не се случи, парите остават за държавата, съобщава бТВ.

Инициативните комитети също трябва да внесат в БНБ сума, за да са част от птедизбораната надпревара. Те обаче трябва да оставят в банката едва 100 лв. 

На последните избори 15 партии и три инициативни комитета не са преминали бариерата от 1% и така държавата им е прибрала общо 37 800 лева – по 2500 лв. от партия и по 100 лв. от комитет.

„Малките, тези които не успяват да минат процентовата бариера, освен всичко останало трябва да бъдат санкционирани и с 2500 лева. То така излиза, че е един вид санкция за участието ти в този изборен процес”, заяви адвокатът на една от 15-те партии.

„Те не се връщат на партиите и съответно не могат да бъдат отчетени като част от финансирането на предизборната кампания”, заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев.

„Не мисля, че този размер е толкова висок, че да разубеди когото и да е. Може би просто още едно малко замисляне преди да започне надпреварата”, коментира Калин Славов от „Прозрачност без граници”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews