Боряна Димитрова: Или дясноцентриски кабинет, или пак избори

OFFNews 16 октомври 2014 в 12:50 3738 7

Боряна Димитрова.

Процесът, който наблюдаваме в момента, е една мъчителна трансформация от предизборна кампания към преговори, които да могат да удовлетворяват по някакъв начин и двете страни, и да получат подкрепата и на избирателите на всяка една от партиите. Това ми се струва, че тече в момента, заяви пред БНТ социологът Боряна Димитрова.

Мисля, че никой не гледа на този първи кръг преговори като на окончателните, като на финалните, и всеки запазва възможността. Може би най-силният израз е вчерашният ден. Имахме едно първоначално изявление, че преговорите с Реформаторите се прекратяват, поне това прозвуча в първите думи. По-късно вечерта Бойко Борисов казва „Не, имаме шанс за следващи, включително с няколко допълнителни развития по посока на модела, кой и т.н.“ Така че има една възможност за развитие на преговорите оттук нататък. Аз не ги разглеждам като затворени врати, отбеляза тя.

Все пак е ясно, че или ще има някаква форма на дясноцентриско правителство с неизбежни отстъпки от страна на партиите – на по-малките, на по-големите партньори, или ще се върви към нови избори, каза Димитрова.

На 21 май миналата година беше избрано 42 Народно събрание, на 29 май беше излъчено правителството на Орешарски. Това не му донесе дълъг живот, така че не всяко по-спокойно формиране на правителство означава непременно успех, но пък бързането е почти сигурна гаранция, че ще бъде набързо и непрозрачно сглобено. Ако трябва аз да отправя някакво послание: всяка една от участващите страни да погледне максимално отговорно, защото наистина има натрупано напрежение, наистина има натрупано нетърпение, проблеми, които не търпят очакване. Виждаме казуса с КТБ, с енергетиката – това са проблеми, които не търпят отлагане, и ако не се постигнат необходимите компромиси, наистина страната ще е изправена на прага на нови избори, допълни социологът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!