Атанас Атанасов ще поиска вот на доверие от ДСБ

Юлиана Ончева 11 юни 2024 в 11:59 2608 2

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов ще поиска вот на доверие  благодари на всички гласували на вота

Снимка БГНЕС/архив

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов ще поиска вот на доверие от членовете и симпатизантите на партията

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов ще поиска вот на доверие от членовете и симпатизанти на ДСБ, заради резултатите от изборите в неделя. 

Това обяви той на страницата си във фейсбук. 

Силата на нашата общност винаги е била в честния диалог с нашите избиратели. Допуснахме той да бъде нарушен и последствията не закъсняха. Възстановяването на разговора за нас започва с насрочване на Национално събрание на Демократи за силна България. То следва да даде своята критична оценка на решенията и действията ни дотук. Резултатите на ДСБ показват запазване на парламентарното ни представителство и представителството ни в Европейския парламент. Това обаче няма как да ни успокоява, заявява още Атанасов. 

Той благодари на хората, отишли да секциите в деня на вота. Рекордно ниската избирателна активност е доказателство, че всички вие сте били изправени пред труден избор. Че ние, като политици, сме ви поставили пред такъв и вината за тази ситуация е наша, признава лидерът на ДСБ. 

Ген. Атанасов пише още: 

Живеейки в силно конфронтационен момент, на тежко разделение в българското общество, ние се провалихме в процеса на удовлетворяване на очакванията на собствените ни избиратели по отношение на допустимостта на компромиса, който трябваше да бъде направен. Сами създадохме високи очаквания, спомогнахме да бъдат заредени силно емоционално, а в последствие не обяснихме достатъчно добре действията си, към които самата реалност и желанието България да се предвижи напред, ни доведоха. 

В тази негативна среда някак потънаха безспорните успехи на кабинета “Денков” - членството в Шенген, което според предприсъединителния процес на интеграцията ни в ЕС, трябваше да се случи още през 2009 г., промените в Конституцията, които бяха остро критикувани, но истинската оценка за тях дойде от Европейската комисия с отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка, успехите в икономическата и социалната сфера - защото числата не лъжат и съвсем ясно показват, че за последните три години страната ни се развива по-бързо, отколкото за предишните 12.

Силата на нашата общност винаги е била в честния диалог с нашите избиратели. Допуснахме той да бъде нарушен и последствията не закъсняха.

Възстановяването на разговора за нас започва с насрочване на Национално събрание на Демократи за силна България. То следва да даде своята критична оценка на решенията и действията ни дотук. Резултатите на ДСБ показват запазване на парламентарното ни представителство и представителството ни в Европейския парламент. Това обаче няма как да ни успокоява. Тепърва започва вътрешният анализ и мога да ви уверя, че сме с отворено съзнание за нелеките изводи, които неизбежно ще бъдат направени.

От своя страна, аз ще поискам вот на доверие от нашите членове и симпатизанти и ще разчитам на откровен диалог, който да посочи пътя напред. Убеден съм, че независимо от допуснатите грешки ние постигнахме един категоричен успех - консолидация на демократичната общност, която няма аналог за последните 2 десетилетия - първоначално в рамките на Демократична България, а в последствие и с партньорите ни от “Продължаваме промяната”. Тази консолидация трябва да продължи с привличането на нови партньори от политическия и гражданския сектор.

Битката за върховенството на правото в България е най-тежката битка на българския преход, защото в политическия му смисъл, той не може да свърши без то да е постигнато. Без правосъдие, което да гарантира, че всички са равни пред закона, демокрацията остава фалшива, остава силно уязвима. Демократична България възникна в отговор на тази необходимост и успя да я наложи като национална цел. Реформата на Конституцията, която отвори пътя за същинска промяна в съдебната система, е факт. Историята ще съди всички нас, политиците, спрямо постигнатите цели и техния мащаб.

И тук идва ред за моите искрени благодарности към Христо Иванов, без когото постигнато щеше да е невъзможно. Извървяхме заедно дълъг път – и като общности, едни към други, и заедно, понасяйки върху гърба си ударите на статуквото. Превърнахме се в истински отбор, който доказа своята устойчивост, който издържа на всички предизвикателства. Общ дълг на всички ни е да запазим и надграждаме постигнато. Вярвам, че Христо ще остане част от този процес, независимо от ролята си, защото имаме нужда от неговата мъдрост и визионерство. 

В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава единствената проевропейска опозиционна политическа сила, която упорито ще продължи да работи за превръщането на България в богата и благоденстваща страна с реформирани институции, служещи на интересите на гражданите и обществото.

    Юлиана Ончева

    Юлиана Ончева е журналист в OFFNews от 2014 г. (Около) 25 години по-рано работи във в. "Демокрация". На читателите - извинявайте за премълчаното през всичките години. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    2415

    2

    Пустиняк

    11.06 2024 в 12:57

    Атанасов, не Христо а ти трябваше да си хвърлиш оставката. Аз и хората около мен гласуваме за ДБ въпреки твоето присъствие! Явно други не са направили отново този компромис! За ДБ ти си това, което е Нинова за БСП. Не ти давам доверие повече!

    1000

    1

    Foo

    11.06 2024 в 12:51

    . . . e-e-e, Насе -що не тури едно: "May the force be with you" за финал - как щеше да ти "лепне" на аурата . . . върнахте на бял кон шопара (в комплект с другия такъв) и са мрън-мрън . . .
    ps - от всичките 134 членове и симпатизанти ли ще поискаш вот на доверие или . . .
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх