Военният кореспондент на ТАСС: Армията на Русия е голяма профанация и лъжа

Егор Максимов, currenttime.tv 24 март 2022 в 11:12 23994 6

Все повече журналисти напускат държавните руски медии в знак на протест. Един от тях е Глеб Ирисов, военен кореспондент на информационната агенция ТАСС и бивш офицер от руската армия. След началото на войната в Украйна той заявява, че "не иска да има нищо общо не само с държавната структура, с държавните медии, но и с нашата държава като цяло", и подчертава, че не е изненадан от провала на руските войски в Украйна. Той, както и голяма част от руските опозиционери и журналисти днес е в Тбилиси. Интервю на Егор Максимов от currenttime.tv - телевизия на руски език на "Свободна Европа".

- Напуснахте ТАСС след началото на руската инвазия в Украйна, нали? Или решението е узряло много преди това?

- Да. На 24 февруари аз вече знаех, че не искам да имам нищо общо с държавната структура, не само с държавните медии, но и с държавата ни като цяло. През последните шест месеца редакционната политика и натискът от страна на Министерството на отбраната нараснаха неимоверно. След това, което видях в нашата армия, когато служих в нея и по-късно работих като военен кореспондент на ТАСС, за мен няма нищо изненадващо в загубите или в сериозните грешки при изчисляването на смъртта на висши офицери и старши офицери.

- Казвате, че за Вас "няма нищо изненадващо нито в загубите, нито в сериозните грешки" на руската армия в Украйна. Какво имате предвид?

- В момента въоръжени сили на Русия са голяма профанация и голяма лъжа в много отношения. Това, което Шойгу (военният министър Сергей Шойгу, бел.ред,) и неговите заместници правеха през последните десет години, беше за вътрешния потребител, беше насочено към създаването на красив образ на силна и мощна армия, която е способна да победи всички. Но в действителност безхаберността им е била огромна.

Нищо не се промени от избухването на войната. Нивото на обучение, нивото на осигуряване на сигурност на висшите командири - има още много какво да се желае. През всичките тези години бойната подготовка в повечето части се провежда само формално. На хартия всичко беше прекрасно, докладите отиваха нагоре, че ученията са проведени, боеприпасите са изразходвани, всичко беше чудесно. Но в действителност понякога тези събития дори не са се случвали, те са били в само в главите на тези, които са писали докладите.

Условията на служба са ужасяващи, храната е ужасна, униформите и екипировката не са издавани в необходимото количество. Пристига комплект екипировка -  бронежилетка, тактически жилетки, сумки... Виждате фактурите с цени: 150 хиляди рубли за комплект, 300 хиляди рубли за комплект. След това отивате на уебсайта на някоя компания. Те предлагат същия комплект оборудване за 35 или 50 хиляди рубли. Това са милиарди, тези цифри са толкова огромни, че ме побиват тръпки, като си помисля за тях.

А можете ли да си представите каква е разликата в сериозната военна техника? Качество на екипировката и оборудването, показвани на изложенията, спада три пъти на индустриално ниво.

- Как оценявате нивото на планиране на руската военна операция в Украйна?

- От военна гледна точка това, което се случва, е абсолютен провал. Тоест те изобщо не разбираха, че си имат работа със страна с над 30 милиона души население, в която осем години по-късно никой не подкрепя Русия.

Съдейки по военната тактика, те наистина се надяваха да завземат властта в Киев в движение. И ако погледнете картата на военните операции, това е напълно очевидно. Ето защо през първите дни те претърпяха такива огромни загуби.

Сега започват малко по-друг тип операции, използват се други методи и способи за водене на война. Но не им остава нищо друго, освен да използват абсолютно нехуманни оръжия. Знам с абсолютна сигурност, че в Украйна руснаците използват всичко: касетъчни боеприпаси, термобарични боеприпаси и фосфор.

Освен това всеки добър танк или военно превозно средство (а в руската армия техниката далеч не е добра и скъпа) се унищожава с обикновен изстрел от противотанков гранатомет и противотанкова граната от някоя задна уличка. Точно затова защитата се посреща с бомбардировки и обстрел - за да ги стъпчат в бетона, в земята, за да унищожат физически съпротивляващите се. Те не се интересуват от цивилното население. Вече е напълно ясно, че войната в Украйна се води от хора, които изобщо не се интересуват от човешкия живот.

Превод и редакция Георги А. Ангелов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

5

офф бее

25.03 2022 в 23:53

То па голям героизъм да сринеш мол...

1220

3

хr4

25.03 2022 в 20:57

Е то това го знаеха всички които поне малко се интересуват от армия.
Обаче честно си признавам едно-предполагах, че братушките са зле, ама че са чак такава трагикомедия...не предполгах.

12135

1

borisboris

24.03 2022 в 16:23

Един достоен и мъдър човек.
 
X

Да помогнем на украинските деца!